Аукціон в Магдалинівці. Чому за будівлю в центрі селища змагались 6 інвесторів

Магдалинівкаселище міського типу з майже 25-річною історією, розташоване на півночі Дніпропетровської області. Донедавна Магдалинівка була районним центром, а з кінця 2019 року – стала ще й центром Магдалинівської селищної об’єднаної територіальної громади.

Минулого року Магдалинівка з’явилася на мапі успішних аукціонів з приватизації держмайна. Так, 16 жовтня 2020 року відбувся прозорий аукціон з приватизації двоповерхової будівлі загальною площею 487,93 кв. м, розташованої по вул. Центральна, 44. До того будівля перебувала на балансі Головного управління статистики у Дніпропетровській області. За право її придбати змагалося аж шість учасників. У результаті торгів ціна за об’єкт перевищила стартову більш ніж втричі.

Про плани з реконструкції новопридбаного об’єкта – у розмові з переможцем аукціону, Олександром Гулько.

Пане Олександре, ви брали участь у приватизаційному аукціоні як фізична особа. Чи займаєтеся вже бізнесом чи тільки плануєте започаткувати?

– Я в бізнесі не новачок. З одного боку, займаюся підприємницькою діяльністю як фізична особа-підприємець. А з іншого – є директором ТзОВ “Ваша сімейна аптека”.

Це перший такий ваш досвід приватизації?

– Якщо говорити конкретно про приватизацію державного майна, то так, але я неодноразово брав участь у тендерах. Тобто, з роботою платформи Prozorro знайомий добре.

А як дізналися, що через Prozorro.Продажі можна приватизовувати ще й державне майно?

– Про приватизацію державного майна через Prozorro.Продажі дізнався зі ЗМІ. А про те, що виставлено на продаж саме цей об’єкт, вже й не пригадую, хтось зі знайомих сказав.

Чи мали якісь труднощі на етапі ознайомлення з об’єктом, доступу до документів чи вже в ході самого аукціону?

– Ні, усе зрозуміло. Єдине, за що переживав, щоб правильно подати документи на етапі реєстрації, бо ж це все-таки у мене перший такого роду досвід.

І все ж, за результатами аукціону, ваша остаточна пропозиція не була найвищою. Переможець запропонував на 1000 гривень більше. Був певний момент розчарування?

– Звісно, адже я брав участь в аукціоні, маючи на меті придбати цю будівлю. На щастя, переможець відмовився, і я отримав можливість стати її новим власником, сплативши заявлену в ході торгів суму.

Сума, в яку вам обійшлася будівля, втричі перевищує стартову ціну на аукціоні. Чи не вважаєте цю суму дещо завищеною?

– Так, висловлювалися думки, що ця ціна занадто висока. Але я покупкою в цілому задоволений.

Ви придбали цей об’єкт для власного бізнесу чи задля розширення компанії?

– Для власного бізнесу.

Який аргумент був визначальним під час прийняття вами рішення щодо приватизації цієї будівлі?– Знаєте, у селищі, де проживає трохи більш ніж шість тисяч населення, не часто виставляються об’єкти на приватизаційні аукціони. Тому рішення про участь в аукціоні я прийняв, не вагаючись, з єдиною думкою: не проґавити таку унікальну можливість.

Як оцінюєте технічний стан об’єкту?

– Загалом задовільний, і все ж, навіть ще не маючи кошторису, розумію, що в нього потрібно буде вкласти ще не менше, ніж сплачено на аукціоні (фінальна ціна за результатами аукціону склала 1,3 млн гривень, – ред.).

Які маєте плани щодо реконструкції будівлі?

– Вона двоповерхова. Тож на другому поверсі точно будуть приміщення для здачі в оренду, як то, скажімо, під стоматологічний кабінет, офіси, тощо. А от на першому розташуються торгові площі. Можливо, навіть, один з магазинів буде моїм. Я вже маю в сусідньому селі магазин будівельних матеріалів. Тож зараз обдумую варіант облаштування аналогічного в Магдалинівці.

Гадаєте, буде попит на оренду приміщень у цій будівлі?

– Сподіваюся, що так, адже вона має зручне розташування, досить близько до центру селища. А з огляду на те, що Магдалинівка вже рік як є центром Магдалинівської ОТГ, в яку об’єдналося 13 громад, думаю, що ці сподівання не безпідставні.

Скільки, на вашу думку, буде створено нових робочих місць у результаті реновації об’єкту?

– Залежно від прийнятої остаточної концепції – від 5 до 10 осіб.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.


Залишити відповідь