Мала приватизація на Одещині: Як підприємець з Доброслава створив сучасний міні-торговий центр

Доброслав (у минулому – Комінтерново), що на Одещині, називають долиною квітів. Тут встановили 4-х метрову скульптуру герба України та щороку на День Незалежності вивішують 100 прапорів, проводять локальні музичні фестивалі, будують туристичні веломаршрути та нові парки відпочинку. Доброслав — місто відповідальних людей та великих амбіцій.
Сьогоднішня наша історія про колишню будівлю банку «Україна», а нині — сімейний торговий центр у Доброславі. Ми поспілкувались з Євгеном Явнішкісом, місцевим підприємцем, який дав нове життя цьому об’єкту.
Про досвід участі у голландському аукціоні та залучення  інвестицій для створення сучасного простору у центрі міста читайте в інтерв’ю з паном Євгеном.

Як Ви дізнались про об’єкт приватизації?

Я все життя прожив у Доброславі і  знаю тут абсолютно все. Раніше на місці цього приміщення була казначейська будівля, яку здавали в оренду, проте останні 15 років вона стояла без діла. 

Як Ви дізналися про онлайн-аукціони і про можливість придбати через аукціон?

Я маю магазин з побутовими товарами на ринку, що розташований  навпроти, тож вирішив поцікавитись цією будівлею. Розпочав з земельного кадастру. Земля виявилась державною, тож почав шукати інформацію далі і знайшов вже розміщений на сайті privatization.gov.ua  аукціон. 

Чи виникали якісь складнощі під час аукціону? Якщо так, то в чому саме?

Сам аукціон тривав ледь не весь день: з 10 ранку до опів на четверту вечора. Ціна падала і падала, поки інший учасник не поставив ставку. Я зв’язався з моїм менеджером з електронного майданчика і зрозумів, що я був у невигідному положенні — інший учасник отримав право останнього голосу, тобто міг поставити на гривню більше за мене і перемогти. Тут або пан, або пропав — я поставив ставку у 200 тисяч, а інший учасник навіть не спробував мене перебити.

Скільки Ви інвестували в об’єкт після купівлі?

Купівля була лише початком шляху. Загалом на капітальний ремонт об’єкта я витратив близько 40 тисяч доларів. Це не просто зашити гіпсокартоном «для краси», це відновлення підлоги, даху, зовнішні роботи та ремонт всередині… Та воно того варте!

Як Ви використовуєте об’єкт зараз? 

Зараз в приміщенні працює кав’ярня — тут затишно і смачно, а поруч можна відвідати кабінет стоматолога, причепуритися у перукаря та майстра манікюру. За іншими дверима — можна купити свіжі продукти, а далі ще одне вільне приміщення, для якого шукаємо орендаря.

Які у вас плани на майбутнє щодо цього об’єкту?

У планах облаштування задньої частини будівлі, адже там маємо вихід до озера. Мрію зробити причал та кафе біля самісінької води.

* * * 

Такі історії надихають. Адже саме завдяки таким підприємцям як Євген, ми можемо смакувати улюбленою кавою, купувати свіжі продукти та загалом жити у безпечних та приємних містечках.

Фонд державного майна дякує панові Євгену за розмову та запрошує всіх долучатися до прозорої приватизації – можливо, десь поруч знаходиться саме той актив, який може стати гарним майданчиком для старту власної справи. 

Заходьте на приватизаційний маркетплейс privatization.gov.ua, відсортовуйте об’єкти за необхідними фільтрами, обирайте актив для інвестицій та перемагайте на прозорих онлайн-аукціонах!

* * * 

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь