Зростання у 60 разів. Чому вартість занедбаної будівлі у Кам’янському рекордно зросла під час приватизації

Кам’янське на Дніпропетровщині за кількістю населення є третім за величиною містом в області і двадцять шостим – в Україні. А наприкінці літа воно ще й у повний голос заявило про себе як про місто з великим інвестиційним потенціалом. Так, у приватизаційному аукціоні, який відбувся 11 серпня 2020 року, за право придбати нежитлову одноповерхову будівлю за адресою: вулиця Соборна, 16А, змагалося 4 учасники, а ціна зросла у порівнянні з початковою мало не в 60 разів!

Переможець торгів – Станіслав Журавльов. До 2018 року він обіймав посаду керівника Департаменту комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам’янської міської ради. І хоч для нього сьогодні це – вже тільки епізод біографії, Станіслав як фахівець розумів потенціал цієї нерухомості. Тож уже на старті, на етапі первинної пропозиції, запропонував ціну, яка більш ніж у 35 разів перевищувала початкову.

Це виявилося виграшною стратегією, адже спонукало фактично одразу зійти з дистанції двох учасників, які не були готові до такого перебігу подій. Ще одного конкурента вдалося перемогти завдяки високій стартовій ціні: учасник, якій пропонує найвищу ціну на етапі подання пропозицій, отримує право робити ставку останнім. Таким чином, Станіслав запропонував останню ставку всього на 100 грн вище за конкурента – і переміг. Будівлю, що перебувала на балансі Дніпровського металургійного комбінату, було продано за ціну, майже у шістдесят разів більшу від початкової.

Про плани реновації новопридбаного об’єкта розповідає новий власник – Станіслав Журавльов. 

Пане Станіславе, ви придбали об’єкт як фізична особа. Скажіть, будь ласка, чи займаєтеся ви бізнесом ?

– Поки ні. Тільки планую розпочати підприємницьку діяльність.

Стартом для якого бізнесу розглядаєте цю будівлю?

– Зараз для всієї країни скрутний час. У зв’язку із запровадженими обмеженнями щодо недопущення розповсюдження коронавірусу, дуже багато напрямків бізнесу зараз, на жаль, не функціонує, як слід. Тому я не хочу розкривати заздалегідь свої плани, в тому числі і перед конкурентами, щоб не дати нікому конкурентної переваги.

А щодо самої можливості приватизувати державне майно: як ви дізналися про неї?

– Випадково в інтернеті. Вже навіть складно сказати, чи то зреагував на якусь рекламу, чи на якесь оголошення в соціальних мережах. Одразу й важко пригадати, але це точно було в інтернеті.

І все ж, на цей момент ви вже були в пошуку чи все ж таки це була спонтанна ідея?

– Не скажу, що це був активний пошук, і все ж, шукав.

Чи був у вас до цього досвід приватизації державного майна?

– Ні.

А як щодо самої процедури участі в аукціоні? Оскільки це для вас був перший досвід, чи складно було розібратися?

– Насправді, це досить таки не складно. На сайті Prozorro.Продажі доволі детально описана вся процедура. До того ж мені також допомагали співробітники майданчика, через який я зареєструвався. Вони підказали деякі моменти, проконсультували, куди які документи відправити. В цілому, система працює доволі таки зрозуміло.

Зрозуміло, а чи прозоро? Яке у вас склалося враження?

– На мій погляд, усе доволі прозоро. Все зрозуміло і залежить виключно від твого бажання, фінансових можливостей тощо. Я мав досвід роботи з іншими державними майданчиками, як то СЕТАМ. З огляду на цей досвід, Prozorro видається мені найбільш відкритим.

Виходячи на приватизаційний аукціон і демонструючи таку впевнену позицію, у вас, вочевидь, було розуміння, скільки ви готові заплатити за цей об’єкт? Як ви оцінили його для себе? Можливо, проводили попередню експертну оцінку?

– Так, звісно, ціна, яку я готовий був заплатити за цей об’єкт на аукціоні, склалася з розуміння собівартості та тих витрат, які в майбутньому потрібно буде понести для того, щоб привести все до ладу. Звісно, не обійшлося і без консультацій з фахівцями у сфері нерухомості.

– У чому полягала ваша тактика задля перемоги в аукціоні?

– Найважливіше, як на мене, зробити першу ставку найвищою, а далі все прогнозовано.

Як ви вважаєте, в ході аукціону ви вийшли на справедливу, ринкову ціну?

– Я думаю – так. Враховуючи стан будівлі, я думаю, що так.

А якими критеріями ви послуговувалися, обираючи саме цю будівлю?

– Найважливіше – це місце розташування.

А чим воно для вас цікаве?

– Близько до центру.

І тепер придбання цієї будівлі стало поштовхом для започаткування власного бізнесу?

– Саме так.

На якому етапі вже цей процес?

– Проходжу процедуру реєстрації.

І яким буде основний вид діяльності?

– Це діяльність у сфері нерухомості.

Запланований обсяг інвестицій в реновацію будівлі більш ніж у 5 разів перевищує вартість приватизації та складає близько 1 млн грн

Тож, очевидно, на цей об’єкт чекає серйозна перебудова, реновація?

– Саме так.

За скільки часу плануєте її провести?

– За пів року.

А на коли заплановано початок відновлювальних робіт?

– Одразу з початком нового 2021 року.

Скільки вкладень потребує, на вашу думку, цей об’єкт?

– Орієнтовно мільйон гривень (у 5 разів більше, ніж за нього заплачено на аукціоні – ред.).

Чи з’являться додаткові робочі місця у вашому місті завдяки запуску в експлуатацію цього об’єкта?

– Звісно.

А скільки?

– Думаю, близько п’ятнадцяти.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь