748 мільйонів за 1,5 місяці: перші підсумки спиртової приватизації

Всього за півтора місяці з моменту проведення першого аукціону загальна сума надходжень від приватизації спиртових активів досягла 748 млн грн. За перемогу в аукціонах по окремих активах змагалися 6 учасників, а стартова ціна протягом торгів зростала майже втричі. 

Успішний старт спиртової приватизації дає значний поштовх для розвитку економіки України. Державний бюджет до кінця року отримає майже мільярд гривень від приватизації 13 активів. А в наступні місяці, коли на аукціон будуть виставлені 65 інших об’єктів спиртової галузі, ця сума значно збільшиться. 

Приводимо декілька рекордів першого етапу спиртової приватизації. 

Першим спиртовим активом, який перейшов у власність приватного інвестора, стало Немирівське місце провадження діяльності (МПД) та зберігання спирту ДП “Укрспирт”. Новим власником першого приватного МПД стала компанія “ЛВН Лімітед” (ТМ Nemiroff), яка підвищила стартову ціну на аукціоні з 49,6 млн до 55 млн грн. 

Серед умов приватизації Немирівського МПД – обов’язкове збереження мінімум 70% наявних робочих місць. Після завершення підготовчих робіт та отримання ліцензії інвестор оголосить про додатковий набір кадрів. За попередніми розрахунками, перша інвестиція в оновлення виробництва складатиме від 8 до 14 млн грн. Запуск виробництва очікується у 1 кварталі 2021 року. Детальніше про плани інвестора читайте тут.

Найбільша конкуренція була зафіксована під час аукціону з приватизації Залозецького МПД (Тернопільська область). За цей актив змагалися аж 6 учасників. При цьому стартова ціна за об’єкт зросла у 2,5 разів, з 32 млн грн до 80 млн грн.

Найбільше відносне зростання ціни було зафіксовано під час аукціону з приватизації Суходільсього МПД (Львівська область) – під час торгів стартова ціна виросла у 2,8 раза до 60,33 млн грн.

Найбільша фінальна ціна приватизації – Марилівське МПД (Тернопільська область). Стартова ціна на прозорому електронному аукціоні зросла у 2,2 разів до 120 млн грн. Цей аукціон є визначним ще й тому, що вперше за час спиртової приватизації переможцем аукціону став міжнародний інвестор – компанія Zernoff (Молдова).

Детальніше – в нашій інфографіці:

Але гроші від прозорих аукціонів – це не єдині надходження, які забезпечує прозора спиртова приватизація. Крім фінансових ресурсів, які підуть на реконструкцію виробничих потужностей, власники також інвестуватимуть у створення робочих місць, в розвиток сировинної бази, у логістику тощо. А зважаючи на те, що більшість спиртових активів знаходиться далеко від столичного регіону, інвестори сприятимуть розвитку місцевих громад.

Але головне, що вдалося зробити завдяки спиртовій приватизації – це позбутися застарілої та неефективної державної монополії на спирт. На наших очах створюється новий перспективний ринок, нова індустрія. Всього за декілька місяців в Україні фактично сформувався пул приватних виробників спирту. 

Вже найближчим часом на внутрішньому ринку України – вперше за сотні років – з’явиться легальний спирт приватного виробництва. А згодом налагодиться і його експорт.

Залишити відповідь