Приватизація в Олешках. Як покинута лабораторія на Херсонщині перетворилась на аптеку

Олешки – це невелике місто на Півдні України з населенням всього близько 25 тисяч, але з багатою історією, що сягає ХІ століття. А ще поряд знаходиться друга за розмірами пустеля в Європі – Олешківські піски. 

Віднедавна місто Олешки також позначене й на мапі прозорої приватизації. Мова йде, зокрема, про одноповерхову будівлю лабораторії, що перебувала на балансі управління Державної казначейської служби в Олешківському районі Херсонської області. 

За 3 роки до приватизації будівля площею 162 кв метри не використовувалась і просто руйнувалася. Та в березні 2019 року вона нарешті знайшла інвестора – на приватизаційному аукціоні будівлю придбало товариство з обмеженою відповідальністю “Компанія Креатив Імоті” за 277,6 тисячі гривень. А трохи більше, ніж за рік по тому, влітку 2020 року, тут вже відкрилася нова аптека.

Про досвід приватизації розповідає представник компанії-покупця Олег Шевченко.

Пане Олеже, чи мало підприємство вже до того досвід приватизації державного майна?

– У підприємства такого досвіду не було, якщо говорити про Херсонщину.

А як дізналися про можливість приватизувати державне майно?

– Оскільки підприємство динамічно розвивається, ми періодично проглядаємо інформацію на Prozorro.Продажі.

Приміщення в Олешках шукали з якою метою?

– Щоб облаштувати мережеву аптеку.

Після ремонту в приміщенні почала працювати мережева аптека

Якими критеріями керувалися, обираючи цей об’єкт?

– Перш за все, він нам підходив за площею і за місцем розташування.

Чи складно було розібратися в процедурі приватизації?

– Ні, не складно.

Чи є ця процедура, на ваш погляд, простою, зрозумілою, доступною? Чи, може, маєте якісь побажання щодо покращення?

– Ні, нас влаштовує що процедура ознайомлення з інформацією щодо об’єкта приватизації задля прийняття рішення, що процедура самих приватизаційних торгів. Все нормально. Представники ФДМУ у Херсонської області чуйні, грамотні спеціалісти, кваліфіковані, завжди готові прийти на допомогу. Ніяких труднощів, накладок з оформленням не було.

А як щодо процесу освоєння будівлі?

– І тут скаржитись нема на що: як місцева влада, так і всі комунальні підприємства спрацювали нормально. Ніяких труднощів не було. Правда, все було трохи розтягнуто в часі, але це ж нормальний процес.

Після приватизації будівля зазнала значних перетворень: прокладено комунікації, зроблено капітальний ремонт, облаштована прилегла територія

А з чим були пов’язані ці зволікання в часі?

– Всюди є свої процедурні моменти, законодавчо визначені терміни на виконання відповідних процедур (від отримання техумов до проведення монтажу і введення в експлуатацію тих же комунікацій).

Щойно минуло трохи більше, як півтора року з моменту придбання вами цього приміщення, а воно вже перетворилося в діючий об’єкт. В якому стані ви його приватизували?

– Після приватизації будівля потребувала серйозного ремонту як всередині, так і зовні, оскільки вона доволі стара. До того ж потрібно було провести комунікації, отримавши попередньо необхідні дозволи. А ще – зробити об’єкт максимально доступним для маломобільних груп населення, адже філософія компанії – ліки повинні бути максимально доступними, як у прямому, так і у переносному значенні. Зрештою, потрібно було облаштовувати територію. Та ми з цим впоралися.

У скільки обійшлася вам реновація в коштах? І в часі?

– У часі це – 7-8 місяців, якщо брати від початку демонтажу непридатних для подальшого використання оздоблювальних матеріалів, підключення електро- та водопостачання (до об’єкта не були підведені комунікації) і аж до запуску в експлуатацію, включаючи благоустрій території. 

А в коштах? Можу впевнено сказати, що інвестиції вже перевищили вартість, яку ми сплатили за об’єкт під час його приватизації..

Скільки робочих місць створено в результаті реновації цього об’єкта?

– П’ять. Але аптека тільки відкрилася. Я думаю, в перспективі ця кількість буде тільки збільшуватися.

А коли ви відкрилися?

– У липні 2020 року.

Можливо ви плануєте приватизовувати й інші приміщення?

– Поки що конкретних планів немає. Але ми постійно моніторимо Prozorro.Продажі. Якщо будуть цікаві об’єкти, звичайно, ми обговорюватимемо кожен конкретний варіант на предмет його бізнес-привабливості для нас.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь