Меблі замість виснажених шахт. Як на зміну збанкрутілому шкідливому виробництву зростає сучасна меблева компанія

Червоноград відомий як центр гірничодобувної промисловості Львівсько-Волинського вугільного басейну. Та з часом цей факт з предмета гордості перетворився на чи не найбільшу проблему міста. Шахти, які свого часу володіли чималою кількістю майна, в нових конкурентних умовах не змогли утримувати його в належному стані. Єдиним шансом відродити місто було залучення нових, більш ефективних, приватних власників.

Майнові комплекси, які раніше належали вугільним підприємствам, передали до державної компанії “Укрвуглереструктуризація”. Серед них був і цех з переробки деревини та виготовлення тарної заготовки, розташований в Червонограді, на вулиці Бічній Промисловій, 35. До складу об’єкта, який раніше належав одній з червоноградських шахт, входило 8 будівель: прохідна, будівля машинної обробки, цех підготовки інструментів зі складським відділенням, адміністративно-побутовий комплекс, електропідстанція, котельня, будівля лісопильної дільниці, незавершене будівництво та складальний цех. 

Комплекс передали Районному відділенню Фонду держмайна по Львівській області. У квітні 2018 року об’єкт, який на той час знаходився у занедбаному стані, нарешті отримав нового власника. Переможцем приватизаційного аукціону стала адвокатська компанія “УкрЗахідЮрСервіс”, яка сплатила за цех більше 1 мільйона гривень, враховуючи податки. 

Згодом, у січні 2019 року, адвокатська компанія була реорганізована у новий суб’єкт – ТзОВ “Ост-Вест Древ”. Зі зміною назви змінився і профіль компанії – тепер її основними видами діяльності стали деревообробка та виготовлення меблів. Саме в новій якості інвестор розпочав реновацію цеху, який менш ніж за рік перетворився на потужного регіонального виробника.

Про створення меблевої компанії у відновлених будівлях старого цеху розповідає Юрій Корнісік, директор ТзОВ “Ост-ВестДрев”.

– Пане Юрію, який основний вид діяльності очолюваного вами підприємства?

– Виробництво меблів.

– Як так вийшло, що адвокатське об’єднання перетворилося на виробника меблів?

– Так, дійсно, “УкрЗахідЮрСервіс” не займалося деревиною. Але коли компанія придбала цей актив, стало зрозуміло, що найбільший потенціал для бізнесу полягає в розвитку виробництва на базі придбаного комплексу. Тому було вирішено змінити профіль та сфокусувати діяльність компанії саме на цьому напрямку: інвестувати в ремонт,  купівлю обладнання тощо.

– На приватизацію був виставлений єдиний майновий комплекс, до складу якого входить аж 8 будівель. Ви використовуєте під виробництво всі будівлі цеху?

– Так, у нас задіяний у виробничому процесі весь майновий комплекс. Це необхідно технологічно. Адже безпосередньому виробництву меблів передує процес деревообробки: складування пиловника, який ми доставляємо на територію, сушка деревини з дотриманням усіх вимог цього технологічного процесу тощо. Виробництво кінцевої готової продукції – це завершальний етап складного і тривалого ланцюжка. І якість меблів залежить від того, наскільки ретельно витримано умови кожного етапу. Якщо відділити одне приміщення від іншого, буде незавершений виробничий цикл. 

– Чим керувалися при виборі саме цього місця провадження діяльності?

– Найперше – це вдале географічне розташування. Комплекс знаходиться біля вокзалу. Тому працівникам дуже зручно добиратись на роботу. Крім того, комплекс максимально підходив нам і з огляду на кількість, площу та призначення споруд у його складі, наявне обладнання і тому подібне.

– Тобто, там було обладнання, яке можна використати?

– Так, дещо ми використовуємо й досі.

Загальні інвестиції у розвиток нового виробництва складають близько 5 мільйонів гривень

– Як ви в цілому оцінюєте стан активу, який вам дістався після приватизації?

– Якщо бути відвертим, ми дуже багато вклали для того, щоб наше виробництво меблів, яке ми здійснюємо тут, було конкурентним на ринку і прибутковим. Багато чого довелося відновлювати, модернізувати, вдосконалювати.

– Можете назвати орієнтовну суму цієї реновації?

– Зараз складно назвати суму загальної інвестиції, бо ми не ставили собі такого завдання.  Загальна інвестиція тільки у виробництво становить близько 5 мільйонів гривень. Для нас важливо було вийти на заплановані показники прибутковості. Можу сказати, що впродовж останнього року нам довелося суттєво модернізувати виробництво, щоб привести його у відповідність до європейських стандартів. Ми придбали досить багато нового обладнання, побудували сушильну камеру.

– Умови приватизації передбачали, в тому числі, створення робочих місць та забезпечення безпечних та нешкідливих умов праці працівникам. Виконуєте ці умови?

Так, ми створили нові робочі місця. Коли ми приватизовували це підприємство, на ньому не було жодного працівника. Сьогодні на підприємстві працює 19 осіб, з них 15 працівників робітничих професій.  Усі  отримують офіційну стабільну заробітну плату. Їм забезпечено комфортні і безпечні умови праці.

У новому  виробництві меблів задіяні всі приватизовані споруди. Вони створюють повний ланцюг виробництва – від складання і сушки деревини до пакування і складування готової продукції

– Які меблі, в основному, виготовляєте?

– У нас дуже широкий асортимент: це меблі для спальні: ліжка, приліжкові тумби, комоди, а також різноманітні столярні вироби.

– Якою є географія постачання продукції очолюваного вами підприємства?

– Продукція виготовляється для реалізації на внутрішньому ринку України. Сьогодні підприємство продає продукцію 12 контрагентам із Львівської та Волинської областей. 

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь