Перший приватний. Як відбувалася приватизація Немирівського МПД

У вересні 2020 року відбувся перший в новітній історії України продаж державного спиртового активу. Новим власником першого приватного МПД та зберігання спирту стала компанія “ЛВН Лімітед” (ТМ Nemiroff), яка підвищила стартову ціну на аукціоні з 49,6 млн до 55 млн грн. Договір купівлі активу був підписаний 12 листопада.

Немирівське МПД було виставлено на приватизацію першим, ставши “першопрохідцем” в дійсно історичній події – прощанні з державною монополією у сфері виробництва спирту. Генеральний директор “ЛВН Лімітед” Юрій Сорочинський розповідає, чому ризикнув взяти участь в спиртовій приватизації.

Як ви дізнались про приватизацію спиртової галузі? 

– Ми були одними з тих, хто досить давно ініціював приватизацію спиртової галузі. Монополія не давала нічого: ані можливості розвиватися, ані можливості використовувати сучасні технології. Фактично Україна, яка на початку 90-х років минулого століття була одним з найбільших виробників спирту, втратила всі ринки збуту – саме завдяки такій державній політиці монополізації, закриття кордонів, заборони експорту українського спирту. 

Розмови про необхідність приватизації галузі почались ще кілька років тому. Всі учасники індустрії розуміли, що державна монополія значно гальмує розвиток галузі. Якість продукту, технології виробництва, ціна залишали бажати кращого і ставили нас далеко позаду західних конкурентів та міжнародних стандартів. Не менш важливо – монополія давала простір для розвитку тіньового бізнесу. Тому приватизація була логічним кроком і єдиним можливим рішенням, щоб змінити ситуацію в індустрії. 

Це питання неодноразово піднімалося як в Уряді, так і в профільних комітетах Парламенту. Ми зацікавлені в тому, щоб галузь правильно розвивалася. Тому коли були ухвалені відповідні закони, ми постійно відстежували ситуацію, бачили, що процес нарешті запустився – після, мабуть, 25 років спротиву.

Як один із найбільших споживачів спирту в Україні ми приєдналися до спільної робочої групи на рівні “Укрспирту” для того, щоб зробити інвентаризацію всіх місць провадження діяльності. Для нас було приємною несподіванкою, що саме Немирівський спиртовий актив був виставлений першим на аукціон.

– Звідки ви отримували інформацію про лоти, аукціон?

– Інформацію про приватизацію спиртової галузі ми отримували як безпосередньо від “Укрспирту”, так і з відкритих джерел, вебсайту Фонду держмайна, спеціального сайту щодо приватизації спиртової галузі

В рамках проведення інвентаризацій наші фахівці об’їздили майже всі спиртові заводи України. Ми розуміли їх технічний стан, статус. З усього того різноманіття місць провадження діяльності ми зупинилися на Немирівському і, в принципі, очікуємо від цього досить багато. 

Чому ви вирішили взяти участь одразу ж в першому аукціоні? Який аргумент був вирішальним?

– Ми обрали саме Немирівське МПД з декількох причин, і вони тісно пов’язані між собою. Перш за все, це зручне географічне розташування, оскільки активив знаходиться на відстані кількох сотень метрів від заводу Nemiroff. Це дає свої переваги щодо логістики одного з ключових інгредієнтів – спирту. Тим більше, що ще у 90-х роках, коли започаткувалася діяльність нашої компанії, Немирівський об’єкт ДП “Укрспирт” був першим і тривалий час єдиним нашим постачальником спирту. Власне, діяльність компанії розпочалася з того, що навпроти Немирівського МПД був побудований невеликий завод з виробництва лікеро-горілчаних виробів, одне з перших підприємств в Україні, яке отримало державну ліцензію на виробництво алкогольних напоїв. 

Можливість контролювати якість на всіх етапах виробництва – давня ціль компанії. На жаль, за монополії це було неможливо, але ми вірили, що з часом ситуація зміниться і покупка або створення власного заводу було б логічним кроком для цього.

Не менш важливо й те, що цією покупкою ми відновлюємо спадщину бренду, його історичні корені. Адже перші згадки про немирівську броварню сягають XVIII століття, вже тоді потужність виробництва становила близько 5 000 пляшок на добу. Горілка з Немирова ще наприкінці XIX століття славилась високою якістю та подавалась і до царського столу, і експортувалась в інші країни. Тому ми горді тим, що можемо зробити внесок в цілісність бренду та відновити його славетну спадщину. 

Як ви оцінюєте можливості доступу до необхідної інформації на етапі прийняття рішення про участь в аукціоні? Були якісь несподіванки під час підготовки до аукціону, збору документів?

– Загальна організація процесу приватизації, на мою думку, була налагоджена належним чином. Вся потрібна інформація стосовно об’єкта приватизації була надана в повному обсязі. 

Як ви в цілому оцінюєте стан придбаного активу?

– Немирівський спиртовий актив за потужністю є одним з найбільших в Україні, але він не працював в повному обсязі з 2010 року. Наскільки нам відомо, остання невелика партія спирту була виготовлена 5 років тому. Свого часу ним “пожертвували”, припинивши виробництво та залишивши всього кілька людей для обслуговування, щоб дати можливість працювати 15 іншим, меншим, спиртзаводам по Україні.

Звісно, для повноцінного запуску роботи потрібно буде провести певні відновлювальні роботи. Після підписання контракту та отримання доступу на територію об’єкта ми зможемо більш точно оцінити його стан, технічну та матеріальну бази, зробити певні висновки.

Яким ви бачите місце Немирівського МПД у структурі компанії? Як плануєте його використовувати? 

– Перш за все, пріоритетом буде задоволення власних потреб та потреб внутрішнього ринку. Nemiroff – один з ключових виробників горілки в країні та активний експортер. Компанія росте та виходить на нові ринки збуту, тому потребує значної кількості сировини.

Виробництво в Немирові є одним з найбільш потужних в Україні та має давню історію. Перші згадки про немирівську броварню сягають XVIII століття, вже тоді потужність виробництва становила близько 5 000 пляшок на добу

Не менш важливим є питання якості спирту, адже за монополії цьому приділялось мінімум значення і рівень якості не відповідав запитам експортних потреб. Після приватизації задача Nemiroff полягатиме в піднятті якості спирту на новий рівень, що відповідає західним стандартам. Якщо ж будуть виявлені надлишкові виробничі потужності – почнемо роботу над пошуком додаткових ринків збуту.

Яким чином вплине це придбання на розвиток вашого бізнесу в цілому? Як ви оцінюєте виробничий, фінансовий, маркетинговий ефект?

– Цією покупкою ми відновлюємо історичну спадщину бренду, яка, згідно з архівними даними, сягає 1752 року. В Немирові виробляли горілку майже за 100 років до того, як Менделєєв захистив свою дисертацію “Про поєднання спирту з водою”.

Nemiroff ретельно підходить як до технологічного процесу, так і до підбору інгредієнтів. З придбанням спиртзаводу в пріоритетах компанії буде поступове впровадження сучасних технологій на виробництві для підвищення ефективності та вдосконалення якості спирту.

Про фінансовий ефект наразі рано говорити, оскільки запуск виробництва, окрім покупки активу, потребуватиме ще значних інвестицій. Однак ми готові на це та впевнені, що у виграші залишаться всі учасники – як компанія і споживачі, що отримають більш якісну продукцію, так і держава, що матиме додаткові надходження до бюджету у вигляді податків.

Чи відбулося вже знайомство з топ-менеджментом підприємства, персоналом? Чи плануєте проводити кадрову реструктуризацію і якщо так, то як ви її бачите?

– Згідно з умовами приватизації, обов’язкове збереження мінімум 70% наявних робочих місць. Ці умови ми будемо виконувати. Оскільки актив не працював, наразі його обслуговуванням займалось всього близько 40 осіб. Всіх співробітників цього МПД ми знаємо давно. Звісно, після завершення всіх підготовчих робіт та отримання ліцензії, буде оголошено про додатковий набір кадрів. 

Nemiroff планує навчання та підвищення кваліфікації персоналу. Нам доведеться досить тривалий час попрацювати з працівниками Немирівського МПД для того, щоб змінити їхні навички, підвищити кваліфікацію. Ми знаємо, як це робити, тому це не є проблемою.

– Скільки часу, за вашими розрахунками, необхідно для переоформлення активу і запуску його вже під вашим керівництвом?

– Залежно від того, наскільки швидко буде прийнято та впроваджено новий закон про ліцензування, а також від сприяння державних органів в отриманні ліцензії. За нашими оцінками, це займе не менше двох місяців. Тому запуск виробництва плануємо на 1 квартал 2021 року.

Скільки ви плануєте інвестувати в актив, щоб це стало можливим? 

– За попередніми розрахунками, перша інвестиція складатиме від 300 до 500 тисяч доларів. Це початкова інвестиція для того, щоб привести виробництво в більш прийнятний для нас стан. Нам важливо, щоб цей спирт був стабільно високої якості, щоб не було жодних перепадів. Тому тут будуть інвестиції і в обладнання, і в технології, і в персонал.

– Чи плануєте придбати ще один спиртовий актив?

– Ні, не плануємо. Фактично, сьогодні номінальної потужності Немирівського спиртового заводу вистачає для задоволення всіх наших потреб. Але коли ми вийдемо на номінальну потужність, то в нас буде невеликий надлишок спирту, який ми зможемо продавати іншим споживачам в Україні, або організовувати додаткове виробництво. 

Дізнайтесь про потужний потенціал спиртових активів та можливості для інвестицій прямо зараз

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації: 7 простих кроків

Залишити відповідь