Особняк з мезоніном. Як підприємці з Коломиї розвивають бізнес завдяки приватизації

Регіональна приватизація не завжди помітна, як, наприклад, продаж великих знакових об’єктів. Хоча від того вона не менш важлива, адже дозволяє розвивати місцевий бізнес. Історія нового власника покинутої будівлі ветеринарної лікарні площею понад 500 кв. м в місті Коломия є тому яскравим прикладом. 

Цегляна двоповерхова будівля районної державної лікарні ветеринарної медицини була приватизована в червні 2020 року. Попри те, що особняк з мезоніном по вулиці Івана Франка, 21, був зведений ще в 40-х роках минулого століття, він без сумніву лишається непересічним елементом архітектури, що підкреслює самобутній колорит центральної частини цього прикарпатського містечка.

Не дивно, що за право придбати її на приватизаційному аукціоні боролися три учасники, попри те, що аукціон передбачав особливі умови. Переможець торгів, ТзОВ “ВГР Сервіс” вибороло право придбати її за 3 мільйони гривень. Підприємство, яке займається, серед іншого, вантажними перевезеннями та будівництвом, має 15 працівників. Це помітний бізнес для міста з населенням близько 60 тисяч осіб.

Про плани реновації новопридбаного активу розповідає директор “ВГР Сервіс” Віктор Іванків.

– Пане Вікторе, як ви дізналися про те, що будівля районної державної лікарні ветеринарної медицини у вашому місті виставлена на приватизаційний аукціон?

– Я регулярно моніторю актуальні пропозиції на Prozorro.Продажі. Коли я побачив, що ця будівля є у переліку майна, яке йде на приватизацію, то одразу зрозумів, що вона може бути предметом зацікавлення нашої компанії, оскільки як мешканець Коломиї легко міг оцінити усі її плюси та мінуси. Тож, порадившись, ми прийняли рішення про участь у приватизації цього лоту.

– До цього у вас був досвід участі у приватизаційних аукціонах, чи це перший?

– У мене особисто – так, досвід був. Я раніше брав участь в аукціонах – і як фізична особа, і як представник іншої компанії. А от для підприємства, яке я зараз очолюю, цей досвід приватизації був першим. Але успіх нас окрилив, і за два місяці потому ми придбали на приватизаційному аукціоні ще одне приміщення. На цій же вулиці, під номером 37.

– То які аргументи “за” були визначальними для прийняття рішення про участь у приватизаційному аукціоні будівлі лікарні ветеринарної медицини?

– Вважаємо цей актив перспективним для розвитку і ведення нашого бізнесу. Досить зручне розташування, фактично в центрі міста. Сформована земельна ділянка. Ми зараз будемо розглядати варіанти його реновації. Є наміри провести реконструкцію, зробити нові офісні приміщення. Можливо, з частковою добудовою. 

Розглядаємо різні варіанти, але хотілося б зберегти первісний вигляд будівлі, хоч і вимог таких немає, бо вона не є пам’яткою архітектури. Ми не розглядаємо варіант її демонтажу. Це, на мою думку, безглуздо. Наша позиція – однозначно збереження. Плюс, можливо, десь добудова, але зі збереженням стилю. Бо ми розуміємо, що будівля дуже гармонійно виглядає на цій історичній вулиці і є свого роду окрасою мікрорайону, зрештою, міста.

– До слова, цей аукціон був з особливими умовами…

– Так, звичайно ми це розуміли, виходячи на аукціон з наміром придбати будівлю. І ми будемо дотримуватись тих умов, які прописані в угоді. Зокрема, що стосується захисної споруди, яка знаходиться у підвальному приміщенні і не підлягала приватизації. 

Ми зобов’язуємося дотримуватися режиму її утримання. Тобто, якщо ми будемо проводити якусь господарську діяльність, то не вчинятимемо будь-яких дій щодо цієї захисної споруди. Хоча, чесно кажучи, вона у дуже поганому стані і являє собою невеличкий підвал, буквально 40 квадратних метрів, який, як на мене, не є пристосованим для того, щоб бути сховищем для людей у небезпечній ситуації. Але у нього є такий статус, тож виконуватимемо вимоги.

– Як оцінюєте стан самої будівлі?

– Вона, в принципі, у задовільному стані, попри те, що збудована ще наприкінці сорокових років минулого століття. Та у будь-якому випадку ми будемо підходити до цього питання фахово: зробимо технічне обстеження. Бо, на жаль, для не нових будівель це характерно, що зовсім несподівано можуть виявлятися за результатами технічної експертизи пошкодження, які не помітні при поверхневому огляді, але потребують значних ресурсів для їх усунення.

– У скільки, на вашу думку, вам обійдеться ця реновація?

– Такі прогнози до проведення технічної експертизи – річ невдячна. Остаточний кошторис складатимемо після отримання висновків технічної експертизи, як і годиться. Тому не готовий зараз наводити якісь цифри. Хоча зрозуміло, що цей проєкт потребує значних вкладень.

– Значних – це яких? Скажімо, співвідносно з вартістю, яку ви заплатили за об’єкт на аукціоні?

– Ця сума точно буде не меншою за вже сплачену на аукціоні вартість об’єкту (3 млн грн, – ред.).

Я раніше вже брав участь в аукціонах – і як фізична особа, і як представник компанії. А от для підприємства, яке я зараз очолюю, цей досвід приватизації був першим. Але успіх нас окрилив, і за два місяці потому ми придбали на приватизаційному аукціоні ще одне приміщення

А скільки часу займе ця реновація?

– Думаю, приступити до робіт з відновлення об’єкта ми зможемо весною наступного року. Сподіваюся, що при належному фінансуванні впродовж року ми можемо привести цей об’єкт до відповідного стану.

– Ви бачите придбання цього приміщення як поштовх до розширення вашого бізнесу, збільшення кількості робочих місць?

– Звичайно. Вже самим фактом придбання цього приміщення ми задекларували наше бажання розвиватися, рухатися вперед.

– І скільки людей зможуть додатково отримати роботу?

– Нові робочі місця з’являться вже на етапі виконання робіт з реконструкції, хоча про кількість ще рано говорити.

Віктор Іванків має досвід участі вже у декількох аукціонах з приватизації майна. Для нього це – чудова можливість для розвитку бізнесу

– А другий об’єкт, який ви придбали згодом, як плануєте його використовувати?

– Також зараз знаходимося на етапі розгляду різних варіантів та прийняття рішення. Та будівля в набагато гіршому стані. Це зрозуміло навіть після візуального огляду. Тому тут вже може бути прийнято рішення і про її демонтаж. Фактично, згідно з загальнодоступною інформацією про зонування міста, ця ділянка може використовуватися під будівництво багатоквартирного житлового будинку. Розглядаємо й такий варіант. Можливо, це буде забудова об’єктами котеджного типу. Побачимо.

– Підсумовуючи, що для вас є вирішальним фактором для прийняття рішення про покупку об’єктів на приватизаційних аукціонах?

– Сукупність різних чинників. Звісно, що в першу чергу ціна. Бо стартова ціна об’єктів державної власності на аукціонах не є великою. Правда, ніколи не знаєш, як розвиватиметься аукціон: скільки учасників у ньому братиме участь і наскільки серйозно їх цікавитиме об’єкт (від цього залежить градус конкурентної боротьби). Тож трапляється, що остаточна вартість перевищує актуальну ринкову ціну. 

І все ж, у більшості випадків – це можливість придбати активи за вигідною ціною. Звичайно, що кожен підприємець хоче купити об’єкт за оптимальною ціною. Важливим є і місце розташування… Дивимося, де знаходиться об’єкт і яка перспектива є для того, щоб і надалі здійснювати діяльність на цьому місці.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь