Дитячий садок в Бердичеві. Чому міська рада перетворилась на інвестора

Успішним інвестором може стати не лише велика компанія чи приватний підприємець. Іноді місцева влада вирішує купувати об’єкти приватизації для розвитку громади. Саме так сталося в Бердичеві на Житомирщині, де влада міста витратила 8 років на те, щоб викупити недобудову дитячого садка. 

Об’єкт інвестування розташований по вулиці Братів Міхеєвих у мікрорайоні Червона Гора. Тут у багатоповерхівках проживає близько 12 тисяч осіб, або майже 15% населення міста. На території району дислокуються 4 військові частини, тому серед мешканців чимало молодих сімей військовослужбовців. Ще у 1990 році (згідно з проєктом, виготовленим на замовлення Міністерства оборони) в центрі мікрорайону розпочали будівництво дитячого садочка, розрахованого на 12 груп (загалом 330 дітей). У той час до споруди встигли підвести комунікації, звести стіни двох поверхів. На тому все й зупинилося. Лише у 2004 році Міністерство оборони України передало недобудову в управління Фонду державного майна України (далі – Фонд) для подальшої приватизації, і  Регіональне відділення Фонду по  Житомирській області (сьогодні: Управління забезпечення реалізації повноважень у Житомирській області Регіонального відділення Фонду по Рівненській та Житомирській областях. – Прим.  ред.) оголосило аукціон з продажу об’єкта. 

Недобудоване приміщення по вулиці Братів Міхеєвих придбав місцевий підприємець, який планував переобладнати її під житловий багатоквартирний будинок. Підприємець звернувся до Бердичівської міської ради по відведення землі під забудову. Тоді міська рада, зі свого боку, звернулася до Регіонального відділення Фонду по  Житомирській області із зустрічною пропозицією – викупити об’єкт і все ж таки добудувати дитячий садок, який так потребували мешканці району.Листування тривало довгих вісім років і мало на меті знайти можливість на законних підставах повернути місту втрачене. І тільки у 2012 році Бердичівська міська рада та власник недобудови нарешті дійшли згоди. За сприяння Регіонального відділення Фонду по Житомирській області, незавершене будівництво дитячого садка було продано Управлінню освіти і науки виконавчого комітету Бердичівської міської ради за умови добудови без зміни профілю.

У мікрорайоні Червона Гора проживає чимало молодих сімей з дітьми. При цьому, працює лише один дитячий садочок, тому громада конче потребує новий

Про те, на якому етапі сьогодні знаходиться реконструкція і як скоро маленькі мешканці Червоної Гори стануть тут повноправними господарями, розповідає заступниця міського голови Бердичева Валентина Адаменко.

Пані Валентино, чому для міської влади було так важливо повернути цю будівлю?

– Мікрорайон щільно забудований багатоповерховими будинками, де проживають молоді сім’ї з дітьми. Фактично, це найбільш густонаселений мікрорайон у місті. Більш того, на його території під забудову і будівництво житла учасникам АТО виділено земельні ділянки, де невдовзі з’являться нові будинки. Переважна більшість батьків  – військовослужбовці 4-х військових частин,  кожен з яких не один рік провів у зоні АТО чи ООС, захищаючи  кордони нашої країни.  А тепер вони мають тривожитися за своїх маленьких дітей, які вимушені залишатись під наглядом стареньких бабусь чи чужих людей, поки їх мами працюють. Адже, на жаль, на Червоній Горі тільки один дитячий садочок, який знаходиться навіть не в окремому приміщенні, а у пристосованому, на першому поверсі житлового будинку. Розрахований він лише на 80 діток.

Що відбувалося після придбання цієї недобудови Управлінням освіти і науки?

– Управління придбало цю будівлю у серпні 2012 року. На той час уже встигли змінитися державні будівельні норми. Зокрема, зараз будівля дитячого садочка не може мати більше 2-х поверхів, а її проєктна потужність не може бути розрахована більш як на 200 осіб. Тож розпочинати довелося з виготовлення нової проєктної документації. Тому активне будівництво змогли розпочати у 2016 році.

 – У скільки наразі обійшлася місту ця реконструкція?

– Тільки з міського бюджету станом на сьогодні на цьому об’єкті вже освоєно майже 15 млн гривень. До цього ще потрібно додати близько 5 млн гривень, виділених із бюджету соціально-економічного розвитку.

Що вдалося зробити за ці кошти?

– Фактично виконано більшість фінансово-витратних робіт. Це і перекриття, і відновлення перестінок, які свого часу прибрали попередні власники, і зведення приміщення басейну. 

Міська рада завершила всі ключові будівельні роботи, у  тому числі окремі виходи на подвір’я для кожної вікової групи, прокладання перекриття та відновлення перестінок, які прибрали попередні власники

Зараз у приміщенні повністю завершено зонування по групах: заходиш всередину і бачиш вже дитячий садочок, в якому є дах, вікна, і двері; підведено електропостачання і повністю зроблено внутрішню електропроводку; завершено роботи з водопостачання та  водовідведення. Фактично, із зовнішніх робіт залишилося утеплення фасаду, а з внутрішніх – облаштування підлоги та стелі. Найбільш коштовною частиною залишається придбання технологічного обладнання та меблів.

  • А Скільки це коштуватиме?

– Для того, щоб здати заклад в експлуатацію, потрібно ще 40 млн гривень. З них для завершення будівельних робіт – приблизно 10 млн гривень. Все решта – це меблі та устаткування.

Цього року з міського бюджету виділено майже 2 млн гривень, які  вже практично освоєно. 

Але ми не сидимо, склавши руки і заглядаючи лиш до міської “скарбниці”. Усіляко намагаємося пришвидшити процес введення в експлуатацію цього соціально значущого об’єкта. Впродовж року зверталися за допомогою до Народного депутата України по нашому округу; брали участь у програмах Державного фонду регіонального розвитку України. На жаль, не потрапили до числа тих, які отримали співфінансування. 

Проте ми переконані, що будуть нові програми, в яких ми обов’язково братимемо участь. І з допомогою держави, області, при співфінансуванні з міського бюджету, добудуємо такий необхідний для міста об’єкт.

Як швидко, на вашу думку, це відбудеться?

– За наявності коштів, це навіть не повний календарний рік. На жаль, сьогодні у всьому світі з бюджетів на боротьбу з коронавірусом виділяються кошти, які б мали йти на реалізацію соціальних проєктів. Звісно, бюджет нашого міста – не виняток. Але найважливіше те, що у нас є спільне розуміння, що новий садочок на Червоній Горі надзвичайно потрібний. 

Садочок зараз розрахований на 200 дітей, а скільки персоналу буде там працевлаштовано?

– Згідно зі штатним розписом це приблизно 80 осіб.

Там досить велика територія. Як вона використовуватиметься?

– Територія буде поділена на 12 частин (за кількістю груп),  кожна група матиме свій окремий ігровий майданчик.

Відповідно до сучасних ДБН проєктна потужність установи – 200 дітей. Тобто, наповнення груп – 10-12 дітей. Для сучасного міста – це справжня розкіш. На жаль, в наших реаліях ми маємо переповнені групи: тридцять, двадцять вісім, у кращому випадку – двадцять п’ять дітей.

Хоча, з іншого боку – це справжнє щастя, що діти народжуються. Діти – наше майбутнє. Тому позиція голови нашого міста, Василя Костянтиновича Мазура – не закривати жодного садочка. Навпаки, нещодавно побудували садочок №2 у віддаленому мікрорайоні Корніловка і здали його в експлуатацію. На черзі ось цей, на Червоній Горі. Він має бути надзвичайно гарним, бо ж скільки позитивної енергії у нього вкладено!  

Переконана, що дітлахи, які зайдуть до цього  дитячого садка, вже у найближчому майбутньому продовжать історію свого рідного міста. У них буде можливість не лише оцінити нашу працю, а й примножити славні справи земляків, не зупиняючись на досягнутому.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь