Інвестиції, навчання та ремонт. Як відновлюється новороздільська “Сірка”

Найбільше в 50-х роках виробництво сірки прийшло у занепад, що поставило під ризик функціонування транспорту та постачання енергоносіїв для пов’язаних структур. Втративши свою потужність, новороздільска “Сірка” перетворилася з містоутворюючого комплексу на серйозну соціальну і екологічну проблему. Частково вирішити долю “Сірки” вдалося шляхом виділення з неї окремих підприємств, які вже знайшли нових власників. Але із найбільшим активом “Сірки” складалося не так просто, адже крім іншого, підприємство має величезне соціальне значення. Новий власник мав не тільки чимало інвестувати у розбудову, а ще й навести лад з величезним господарством. Як новий власник “Сірки” справляється з цим непростим завданням?

Від гіганта до кар’єра

Видобування сірки на Львівщині, розпочалося ще у 50 -х роках минулого століття. Перспективна оцінка запасів цієї сировини була багатообіцяючою – не менше ста років активного добування. Ще за тих часів тут було створений найбільший в країні комбінат з видобутку сірки, який видавав на гора до мільйона тонн щороку. Саме задля обслуговування потреб комбінату збудували ціле невеличке місто Новий Розділ та створили потужну на той час інфраструктуру. З часом, окрім кар’єру, тут почали працювати заводи з виробництва складних мінеральних добрив, фінгицидів, а також цегельний завод. У кращі часи тут працювало чотири тисячі жителів Нового Роздола та навколишніх сіл. Крім того, на новороздільську “Сірку” була зав’язана вся інфраструктура регіону: підприємство забезпечувало постачання питної води, газу та електроенергії, залізничний транспорт, газ тощо. 

З огляду на ударні темпи добування, сторічний запас сірки закінчився набагато швидше. Фактично видобування в Новому Роздолі було припинене 1992 року, до 1996 року комбінат ще сяк-так працював за рахунок супутніх виробництв. Але згодом підприємство зупинилося і почало вмирати. Та просто зачинити його було неможливо, втому числі, з екологічних причин. Адже одним із побічних результатів його діяльності був величезний рукотворний кар’єр глибиною до ста метрів та загальною площею більш ніж мільйон гектарів, разом з відпрацьованими відвалами від сірчаного виробництва. На дні кар’єру збирається мінералізована вода, яку треба постійно відкачувати, інакше вона можете затопити навколишні землі. Із роками кар’єр став основною причиною головного болю місцевої влади.

Про об’єкт:

Приватне акціонерне товариство “Новороздільське гірничо-хімічне підприємство “СІРКА”” (ПрАТ “НГХП “СІРКА””) розташоване у м. Новий Розділ, Львівська обл. Серед ключових видів діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну, ремонт і технічне обслуговування електричного устаткування, розподілення електроенергії, розподілення газоподібного палива через локальні трубопроводи, а також забір, очищення та постачання води, послуги вантажного залізничного транспорту, виробництво міндобрив тощо. В складі підприємства – складські приміщення, гаражі, технічні та адміністративні приміщення, будівлі цехів і майстерень, залізнична інфраструктура. ПрАТ “НГХП “Сірка” користується земельними ділянками загальною площею більше 64 га.

У 2001 році з метою врятувати ситуацію держава провела реструктуризацію комбінату. З колишнього гіганта виділили чотири підприємства: завод з виробництва складних мінеральних добрив, завод фунгіцидів, цегельний завод і, власне, Державне гірничо-хімічне підприємство “Сірка”. На “Сірці” залишилося все, що пов’язане з природоохоронними заходами та промисловою інфраструктурою. Перші три структури стали ВАТами, а “Сірка” так і залишилася у власності держави. 

Накопичені за попередній час борги поділили між усіма чотирма підприємствами. Та в наступні роки “Сірка” продовжувала накопичувати збитки, попри те, що займалася транспортуванням газу та електроенергії на всі підприємства, створені з її колишніх підрозділів. А також залишила за собою увесь транспорт, зв’язок, механічні цехи та обслуговування підйомних механізмів, постачала глину на цегельний завод і навіть почала співпрацювати з іншими цегельними заводами. Врятувати підприємство могла лише прозора приватизація.

Прозорий аукціон

Приватизаційний аукціон з продажу 100% пакету акцій ПрАТ “Новороздільське гірничо-хімічне підприємство “Сірка”” відбувся через Prozorro.Продажі в грудні 2018 року.  Новим власником підприємства стало  ТОВ “Роздільська цегла”.

Для нового власника – це перша участь у державному аукціоні і також перша перемога. Учасники ТОВ “Роздільська цегла” слідкували за долею підприємства, знали про його поточний стан, а отже взяти участь в аукціоні було зваженим рішенням.

Про інвестора:

ТОВ «Роздільська цегла» зареєстроване в місті Новий Розділ, Миколаївський район Львівської області. Ключові напрямки діяльності – виробництво цегли, черепиці та інших будівельних матеріалів з глини, керамічних покриттів та плит тощо. Засновником ТОВ «Роздільська цегла» є Андрій Бердаль. Окрім бізнес-діяльності, Андрій Бердаль займається живописом, бере активну участь мистецьких виставках.

Проходити електронні процедури було нескладно, кажуть представники ТОВ «Роздільська цегла». Prozorro.Продажі є достатньо логічним та зручним у користуванні інструментом. “Головне було вивчити процедуру процесу приватизації, – розповідають на підприємстві. – Аукціон виявився достатньо хвилюючим та, навіть, інтригуючим. Сам договір уклали достатньо швидко, не було жодних перешкод для підписання відповідних документів”.

Новий власник узяв на себе зобов’язання інвестувати не менше 23 млн гривень протягом п’яти років на технічне переозброєння, оновлення основних фондів, підвищення якості робіт та послуг тощо. А крім того, пообіцяв виконати рекомендації екологічного аудиту.

Початок трансформації “Сірки”

За півтора роки, що минули з часу проведення аукціону, на підприємстві вже помітні перші зміни. Нове керівництво приводить до ладу виробничі та адміністративні приміщення. Якщо до приватизації співробітникам іноді доводилось “грітися”, сидячи в кабінетах у верхньому одязі біля електричних обігрівачів, то сьогодні офіс працює у відремонтованих приміщеннях, які добре опалюються. Значну увагу приділяють відбору та навчанню персоналу.

Інвестор отримав у власність територію, площа ділянки якої перевищує 64 га з усіма комунікаціями, потрібними для виробничої діяльності. “Сірка” має зручне географічне розташування, що дає можливість розвивати підприємство у багатьох нових напрямках. 

Звісно, підприємство працює у значно меншому складі, ніж за часів розквіту. Але як на момент до приватизації, так і станом на сьогодні, “Сірка” продовжує свою діяльність за основними напрямками. “Підприємство не зупиняло свою роботу. В планах і надалі реформувати та розвивати існуючі види діяльності, і не тільки. Хотілося б, щоб ця справа мала розвиток і продовження”, – кажуть представники інвестора.

Головні виклики

Окрім очевидних плюсів, “Сірка” мала чимало недоліків, в першу чергу критичний стан об’єктів підприємства. Тому однією з перших задач, що ставить перед собою інвестор – це збереження основних видів діяльності: транспортування електроенергії, транспортування газу, водопостачання, залізничні послуги, автотранспортний цех тощо. Кожна із цих галузей потребує інвестицій, реформування, оновлення матеріально-технічної бази. Тому, в першу чергу, увага покупця зосереджена на розвитку існуючої діяльності. 

 “Хотілося б, щоб придбаний об’єкт приватизації отримав “друге дихання”. Ідеальним варіантом розвитку було б створення потужного індустріального парку”

“Почергово ми намагаємося вжити відновлювальних заходів до найбільш перспективних і найбільш потребуючих видів діяльності, – розповідають на підприємстві. – Тільки за останні декілька місяців цього року нам вдалося провести експертизу всіх колій, також ряд робіт по відновленню шпал, стрілочних переводів, колій для зберігання/подачі вагонів на своїх осях, промислової станції “Дністрянська”. Це дасть нам можливість збільшувати обсяги нашої діяльності, робити залізничні послуги більш успішним напрямком”. 

Паралельно новий власник розглядає нові проекти за видами діяльності, що можуть бути реалізовані в рамках “Сірки”. А також розглядає можливість залучення додаткових інвестицій.

Зобов’язання, передбачені договором купівлі-продажу об’єкта приватизації, власник обіцяє виконати в повному обсязі. Певна частка інвестицій є вже залучена, інша – буде реалізована протягом наступних років, згідно порядку перерахування коштів. В залежності від потреб підприємства, розвитку і посилення ефективності господарювання виробничих процесів ця сума буде збільшуватися.

Подальші плани

Наразі “Сірка” у більшій мірі займається наданням послуг. Ці види діяльності є пріоритетними і вимагають уваги передусім. “Ми зосереджені на внутрішньому партнерстві з сусідніми територіально підприємствами. Продаж сировини також є в полі наших зацікавлень, і по цьому ведуться певні роботи”, – кажуть представники інвестора. Наразі він працює над реалізацією першочергових задач: реорганізація підприємства, підвищенням конкурентоспроможності тощо. “Поки що ми інвестуємо власні кошти, а залучення сторонніх інвестицій розглядатимемо, коли вийдемо на відповідний рівень інвестиційної привабливості. Принаймні, ми роздумуємо про це, ведемо розмови, плануємо”, – кажуть в компанії. 

Інтенсив з вивчення фінансової грамотності для менеджменту компанії

“Враховуючи всі плюси ПрАТ “СІРКА”, хотілося б, щоб придбаний об’єкт приватизації отримав “друге дихання”, – говорять на підприємстві. – Ідеальним варіантом промислового розвитку було б створення потужного індустріального парку, у межах якого буде можливість здійснювати господарську та виробничу діяльність”.

Одним з пріоритетних завдань нового власника є збереження персоналу. “Ми стоїмо перед певними викликами: це процес реорганізації діяльності, світова економічна криза, спричинена пандемією та іншими чинниками. В цих умовах головне завдання – зберегти існуючі робочі місця та види діяльності, а в планах, звичайно, збільшення їх кількості”, – кажуть в компанії. 

 “Ми зацікавлені у розширенні бізнесу, цікавимося можливими об’єктами приватизації. Шукаємо здебільшого на сайті Фонду держмайна”

Одним із пріоритетних завдань, що ставимо перед собою – це робота з персоналом. “Це стосується людей, що мають великий досвід роботи на “Сірці”, а також підбору якісно нових кадрів, – кажуть представники інвестора. – Управління персоналом залучає працівників до навчання, тренінгів, що можуть якісно підвищити професіоналізм, тим самим вивести бізнес на якісно новий рівень”.

Наприклад, на “Сірці” проводиться навчання щодо користування програмами для бухгалтерського обліку та інших бізнес-процесів. Курс призначений для бухгалтерів, економістів. Також проводяться інтенсиви з фінансової грамотності для менеджменту компанії тощо.

Навчання та практичні аспекти роботи з пакетом програм Microsoft Office

“Звичайно, ми зацікавлені у розширенні бізнесу, тому почали цікавитися можливими об”єктами приватизації, – додають в компанії. – Пошук відбувається здебільшого в інтернеті, зокрема, на сайті Фонду держмайна”.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Дізнайтесь більше про інвестиційне меню!

Залишити відповідь