Жителі Чернігова дочекалися басейну. Як змінилася 30-річна недобудова в Чернігові.

Побудова нового басейну в Чернігові, на вулиці Савчука, планувалася ще в кінці 80-х років минулого століття. Проект фізкультурно-оздоровчого та житлового комплексу передбачав, окрім будівлі басейну, декілька багатоповерхових будинків. Ці будинки ввели в експлуатацію ще на початку 90-х, але басейн перетворився на справжню недобудову. Роботи на ньому припинились, будівля просто заростала бур’янами. Довести справу до завершення вдалося лише новому інвестору, який придбав недобудову у 2015 році. Складний в інженерному сенсі об’єкт, який десятиріччями стояв занедбаним, привели до ладу всього за 5 років.

Сьогодні сучасна будівля по вулиці Савчука, зі стилізованим оформленням фасадів претендує стати перлиною міського парку Культури. На здачу в експлуатацію цього об’єкту з нетерпінням очікують містяни, а ще більшою мірою – члени обласної федерації плавання. Ще б пак: в новій споруді перші два поверхи віддано під басейни, інші під  сучасний спортивно-оздоровчий комплекс. Наразі в Чернігові є лише один громадський басейн, його пропускної здатності давно вже не вистачає для забезпечення потреб обласного центру. 

Але цьому передувала непроста історія приватизації. Вперше недобудований басейн змінив власника ще в січні 2000 року. Та згодом Фонду держмайна довелося повертати його у власність держави через суд в зв’язку з невиконанням покупцем умов договору купівлі-продажу. І тільки пізніше, коли басейн придбало ДП „УкрСіверБуд” ЗАТ ДСК, відновлення будівництва пішло затвердженими темпами.

Жителі Чернігова мають отримати новий басейн вже до кінця 2020 року. Про стан робіт на об’єкті, концепцію комплексу та основні етапи реновації розповідає Віктор Вереша, генеральний директор ДП “УкрСіверБуд” ЗАТ “ДСК”.

Пане Вікторе, як виникла ідея приватизувати об’єкт з такою непростою історією?

– Річ у тому, що це – незавершене будівництво комбінату “Чернігівпромбуд”, який свого часу був дуже великою, потужною будівельною компанією у Чернігові. А для мене “Чернігівпромбуд” – це ще й підприємство, на якому я розпочав свою трудову діяльність. Тож вважав свого роду справою честі завершити те, що не вдалося моїм старшим колегам. Ну і, звісно, хотілося долучитися до створення одного з об’єктів,  важливих для соціальної інфраструктури міста.

Про інвестора:

ДП “УкрСіверБуд” ЗАТ “ДСК” займається проектуванням та будівництвом житла, об’єктів соціально-культурного та медичного призначення, промислового будівництва, реконструкції та капітального ремонту. Компанія збудувала та ввела в експлуатацію більше 150 000 кв. м житла у Чернігові та області, в тому числі 30 житлових бага­топоверхових будинків, медичний діалізний центр “Фрезеніус”, обласний центр реабілітації дітей-інвалідів “Відродження”, корпус лінійного прискорювача онкодиспансеру,  нову поліклініку та інші соціально значущі об’єкти.

Тобто, можна сказати, що ваші з об’єктом приватизації історії дещо пов’язані?

– Певним чином, так. У 1978 році мене скерували на “Чернігівпромбуд” як молодого спеціаліста, інженера-енергобудівельника, де я пропрацював 17 років, до 1995 року. У 90-х почався його занепад. Були спроби врятувати підприємство шляхом реорганізації, але дарма. Саме на одному з етапів цієї реорганізації об’єкт незавершеного будівництва, який ми згодом приватизували, був виведений зі складу підприємства та переданий в управління Фонду держмайна.

Які основні зобов’язання були у вас як у покупця?

– Основна умова – завершити будівництво плавального басейну. Термін добудови згідно з договором – до 31 грудня 2020 року. Ми виконаємо всі взяті на себе зобов’язання.

Про об’єкт:

Об’єкт незавершеного будівництва плавального басейну разом із земельною ділянкою площею 0,1901 га з’явився ще у 1988 і розташований у м. Чернігів  неподалік міського парку та пляжу “Золотий берег”, за адресою вул. Савчука, 7-Д. Ціна продажу об’єкта приватизації склала 991 тис. грн.  з ПДВ. Термін добудови згідно договору – до 31 грудня 2020 року. Загальна довжина басейну – 25 м, 4 доріжки, глибина – 1,50-1,8 м. Після завершення будівництва басейн матиме дорослу і дитячу зони, тренажерні зали, спортивно-оздоровчі приміщення. Наразі здійснюються завершальні роботи з введення басейну у експлуатацію. 

–  Скільки вам довелося вже інвестувати в цей об’єкт?

– Не готовий зараз назвати конкретні цифри. Давайте вже дочекаємося завершення реконструкції. Але інвестиція точно в рази перевищує суму, сплачену за об’єкт під час приватизації (991 тис грн, – ред.). Ця недобудова була у дуже ганебному стані. Потрібно було здійснити багато фінансово витратних робіт, таких, як, наприклад, підсилення основи самої чаші басейну. Не кажучи вже про те, що були відсутні як внутрішні так і зовнішні інженерні комунікації. Щобільше, не було навіть необхідних технічних умов на їх підведення. Словом, було щось схоже на те, як, до прикладу, ви заходите до крамниці і кажете, що вам потрібен хліб. А вам кажуть, що хліба немає, є мука. А на ваше здивоване заперечення відповідають, що хліб же роблять з муки. І вам доводиться ще докуповувати решту, необхідного для випічки хліба. Але зате – яким же смачним є хліб, випечений власноруч!

–  На якому етапі реконструкція зараз?

– Виконуємо фінішну стяжку підлоги. Одночасно – роботи із внутрішнього оздоблення (облицювальна плитка, шпаклювання, фарбування і тощо), завершуються роботи з прокладання внутрішніх інженерних мереж з встановленням відповідного технологічного обладнання.

Будівництво чаші басейну знаходиться на фінальній стадії

Скільки, в середньому, працювало людей на цьому об’єкті? Скільком людям ви дали роботу?

– Одночасно там може працювати від 20 до 50 осіб. Але ж кожен, хто має дотичність до організації будівельного бізнесу, розуміє, що кількість людей, які працюють безпосередньо на будівельному майданчику, це не увесь персонал, задіяний у реконструкції. У нашому випадку це було в середньому 200-250 працівників.

“Ми плануємо встановити в басейні сучасну систему комплексної очистки та фільтрації води. Гадаю, це буде гарним подарунком для чернігівців. Тим більше, що він буде обладнаний не тільки для дорослих, а й для дітей”

Новозбудованими спорудами в місті сьогодні мало кого здивуєш, але коли ми введемо в експлуатацію наш об’єкт, то він точно приверне більше уваги містян. Переконаний, що так чи інакше відчують зміни усі. Бо у нас у місті є тільки один басейн, пропускної здатності якого явно не вистачає для задоволення потреб мешканців міста з населенням кількасот тисяч. До того ж, ми плануємо встановити в басейні сучасне технологічне обладнанням, в тому числі систему максимальної комплексної очистки води. З огляду на існуючий запит сучасного суспільства на підвищення вимог до закладів соціальної інфраструктури саме з точки зору їх безпечності для здоров’я, гадаю, це буде гарним подарунком для чернігівців. Тим більше, якщо ще взяти до уваги той факт, що ми обладнуємо басейн не тільки для дорослих, а й для дітей.

Тобто у комплексі передбачено не один басейн?

– Два басейни. Один – 25-метровий, на чотири просторі доріжки, для дорослих. Другий, менший – дитячий. Передбачено облаштування автономного джерела теплопостачання, тож матимемо можливість забезпечувати стабільну температуру, незалежно від теплогенеруючих служб та розподільчих мереж. Це з основного.

Можливо, ще будуть водні атракціони. Принаймні, є можливість виконання подібного типу робіт у нас, як у будівельної організації, але на сьогодні ми ще не визначилися з експлуатаційною організацією. Самі не плануємо брати участь в експлуатації цього об’єкта, бо кожен повинен робити те, в чому він найкращий. Зацікавленість у такій співпраці проявляють як місцеві підприємці, так і кияни. Але остаточне рішення ще не прийнято, все на етапі перемовин. Та тільки після вибору партнерської експлуатаційної організації ми зможемо оцінити доцільність такого дооблаштування.

Скільки людей буде залучено в обслуговуванні цього об’єкту після здачі в експлуатацію?

– Якщо повністю освоїти його потужності, а не тільки 2 басейни (там може бути як повноцінний спортивно-оздоровчий центр з відповідним обладнанням та інвентарем, так і водний оздоровчий комплекс з різноманітними професійними послугами), то для забезпечення його функціонування потрібно буде 30-40 осіб.

Які технології застосовувались під час будівництва цього об’єкта?

– Звісно сучасні. Найважливіший блок – усе, що стосується безпеки перебування відвідувачів та персоналу, енергозбереження (вікна, матеріали для ізоляції та оздоблення фасаду, тощо). А ще – обладнання басейнів. Усе воно 2019-2020 років випуску, від відомих виробників зі Словаччини, Італії, Фінляндії, України. Орієнтуємося на стовідсоткову автоматизацію та синхронізацію всіх процесів. Людський фактор буде мінімізовано.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Дізнайтесь більше про інвестиційне меню!

Залишити відповідь