Друге життя “Горіхового гаю”. Як інвестор перетворює занедбаний комплекс у 4-зірковий курорт

У 2016 році, коли розпочалася підготовка до приватизації, “Горіховий гай” перебував в жалюгідному стані. Зараз, коли інвестор наводить лад, вже важко навіть уявити, що ще 2 роки тому ця територія була настільки захаращеною, що радше нагадувала смітник. Безлад панував не тільки на території, а й в документах. Більше півроку знадобилося Фонду державного майна України для того, щоб підготувати цей об’єкт до приватизації: виготовити технічну документацію, здійснити державну реєстрацію речового права, провести незалежну оцінку.

Приватизаційний аукціон відбувся 2 роки тому. Стартова ціна складала майже півтори мільйона гривень, і 5 учасників змагалися за право його придбати. В результаті торгів ціна, за якою ПП “Астурус Юг” придбало цей туристично-оздоровчий комплекс, становила майже 4 мільйони гривень з ПДВ, що у 2,5 рази перевищує стартову.

Сьогодні на території “Горіхового гаю” з’явився сучасний курортний комплекс “Grand Family Apartments” – з парковою зоною, басейном, дитячим майданчиком, зоною для барбекю, впорядкованим пляжем та комфортними апартаментами рівня чотиризіркового готелю. Загальна інвестиція від моменту приватизації сягає 75 млн гривень, а в цілому нові власники планують вкласти у “Grand Family Apartments” близько 12 млн доларів. Нове ім’я, нове життя, нові можливості.

Про об’єкт:
Туристично-оздоровчий комплекс „Горіховий гай” був побудований у 1989 році на земельній ділянці площею 5 га. Комплекс розташований в місті Приморськ Запорізької області, на узбережжі Азовського моря. „Горіховий гай” тривалий час не працював та потребував капітального ремонту. Читайте
детальніше про об’єкт

Сьогодні ми розмовляємо з Олексієм Фокарді, співзасновником підприємства “Астурус Юг”, співвласником групи компаній Isatex Invest Group, яка реалізує цей інвестиційний проєкт.

– Пане Олексію, це перший ваш досвід приватизації державного майна?

– Ні, ми придбали на аукціоні у Фонду держмайна вже три об’єкти. Спершу були дві незавершені будівлі п’ятиповерхових будинків в Мелітополі. Ввести їх в експлуатацію було ще тим завданням! Річ у тому, що до цих будинків не були підведені жодні комунікації, а вони розташовані у віддаленому районі міста. Довелося добряче вкластися (і фінансово, і в часі), щоб спроєктувати, завести туди інженерні комунікації та, пройшовши всі дозвільні процедури, підключати їх та здати в експлуатацію. 

До слова, на етапі здачі цих будинків ми брали участь у державних програмах щодо надання житла військовослужбовцям, дітям-сиротам; співпрацювали з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. А колишня база відпочинку “Горіховий Гай” – це вже третій об’єкт, який ми придбали на приватизаційному аукціоні. 

“”Горіховий Гай” – це вже третій об’єкт, який ми придбали на аукціоні у Фонду держмайна. Спершу були дві незавершені будівлі в Мелітополі”

Ми і зараз уважно слідкуємо за інформаційними апдейтами регіонального відділення Фонду державного майна, оцінюючи, які з підготовлених до приватизації об’єктів можуть бути нам цікавими для реконструкції, оскільки один з профілів нашої діяльності – це реновація та ревіталізація промислових, рекреаційних зон та недобудов житлових будинків. Працюємо здебільшого у Приморську та Мелітополі, трохи в Запоріжжі, Дніпрі і Синельникове.

– Боротьба за право придбати “Горіховий гай” була доволі запеклою: участь в аукціоні взяли аж 5 учасників. Вам вдалося перемогти, бо ви маєте перевірену тактику? Чи це просто досвід у поєднанні із везінням?

– Взагалі-то ми програли на цьому приватизаційному аукціоні. На момент його проведення я був з родиною у Данії, а колеги – на відпочинку у Туреччині. Ми брали участь в аукціоні онлайн. І коли ціна піднялася до такої, яку ми не готові були заплатити за цей об’єкт, ми відступили. А коли я повернувся з Данії, десь через тиждень, нас повідомили, що переможець відмовився від викупу і наша пропозиція є наступною. Тож, якщо ми готові заплатити за цей об’єкт запропоновану на аукціоні ціну (яка, до слова, більше, ніж у два рази перевищувала стартову), то можемо його викупити. Ми прийняли позитивне рішення.

– Ви реалізуєте цей проєкт силами групи компаній. Така співпраця виникла вже у процесі освоєння приватизованих об’єктів чи має більш тривалу історію?

– Така співпраця у нас з 2001 року. Ми об’єдналися у невеличкий регіональний кластер, куди входять ті, хто професійно займаються проєктуванням, юридичним супроводом, маркетингом, а також будівельники, геодезисти. Зрештою, у нас є партнери, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції та її перероблюванням. Це як компанії з гучним іменем та серйозними обсягами освоєння коштів, так і невеликі приватні підприємства. Також у нас був гарний досвід співпраці з громадськими організаціями. Ми ініціювали і реалізували бізнес-інкубатор в Мелітополі. Брали участь у реалізації різних програм в рамках міжнародних проєктів. 

Про інвестора:
Холдинг Isatex Invest Group створений у місті Мелітополь Запорізької області. Сьогодні холдинг складається з 21 компанії, діяльність яких охоплює кілька індустрій, переважно – у сфері будівництва, виробництва, консалтингу, готельного бізнесу та сільського господарства. З 2013 року холдинг розширив географію діяльності, заснувавши бізнес в Латвії і в Канаді.

Зазвичай ми одночасно ведемо багато різних проєктів, перетворюючи на краще наш край в цілому. Не треба думати, що лише олігархам під силу реалізувати масштабні проєкти. Переконаний, що синергія спільнотворення здатна творити дива. І це переконання ми з моїми партнерами – які не є ані олігархами, ані людьми із надзвичайними можливостями – підтверджуємо щодня. Від інших нас відрізняє хіба що наявність власної ідеї, в яку ми віримо і заради реалізації якої готові багато працювати.

– На момент приватизації “Горіховий гай» був в жахливому, занедбаному стані. З чого ви почали його реновацію?

– Спершу ми розробили план, черговість відновлюваних робіт, а тоді вже й проєктно-кошторисну документацію. Майже рік пішов на планування, підготовчі роботи. Попри те, що приватизували об’єкт у 2017 році, повноцінно до реконструкції приступили тільки з весни 2018.


“Комплекс в цілому буде розрахований на 1400 відпочивальників, і в сезон для їхнього обслуговування буде залучено близько 400 співробітників”

Саму ж реновацію об’єкта ми проводили, маючи за зразок турецьку рекреаційну галузь, де готелі 4 зірки та з відповідним цьому статусу сервісом. І стосується це не тільки наявності апартаментів, басейнів, а й event-сервісу: анімація, різні варіанти активного відпочинку. Тож довелося – окрім значної реконструкції спальних корпусів, інженерної інфраструктури – провести роботи з благоустрою, побудови відпочинкової інфраструктури, як то басейни, різноманітні малі архітектурні форми на пляжі, мощення (тротуарна плитка). Ми розбили це будівництво на декілька черг, і зараз “step by step” його реалізуємо. Фактично, ми стартанули з цього проєкту, використавши його як свого роду полігон для відпрацювання технології створення таких курортно-рекреаційних зон. Зараз у нас вже чотири схожих проєкти в розробці, всі вони також у Приморську, деякі реновуємо, деякі з нуля плануємо будувати.

– Вони теж приватизовані?

– Ні, їх ми придбали не у Фонду держмайна. Там були інші власники. Плануємо у цьому регіоні створити туристичний кластер, оскільки є вже певні розуміння та досвід, як це найкраще зробити. В України є величезний рекреаційний потенціал, який, на жаль, не дуже реалізується ані органами центральної, ані регіональної влади. Тож будемо робити те, що ми можемо робити на місцях. Може, це буде для них якимось корисним прикладом, поштовхом.

– Якщо говорити про проєкт “Горіховий гай”, скільки вже вдалося відновити за ці два роки?

– 2/5. Але йдеться не про банальне відновлення будівель та інженерних мереж, а про створення цілісної життєздатної та конкурентної системи, яка повинна працювати, задовольняючи потребу людей в якісному відпочинку, коли людина, побувавши тут, обиратиме цю базу знову й знову, рекомендуватиме її рідним і друзям. Тобто, важливо не просто щось побудувати – потрібно ще й розробити туристичні послуги повною мірою. Це вже не один, а декілька різних, але пов’язаних між собою напрямків бізнесу. І це потрібно робити системно. Треба думати про міжсезоння, про те, що об’єкт повинен працювати більш ніж 3 місяці, хоча б 5-7. А для цього потрібно продумати, окрім розважально-відпочинкових послуг, ще і, скажімо, санаторно-лікувальні. Крім того, ми паралельно вивчаємо, окрім рекреаційно-санаторних практик, ще і такі, як проведення спортивних змагань, в яких, в тому числі, можуть бути задіяні й басейни. Наші відкриті басейни, до слова, з підігрівом. 

“Ми і зараз уважно слідкуємо за апдейтами Фонду державного майна, оцінюючи, які з підготовлених до приватизації об’єктів можуть бути нам цікавими”

Вивчаємо, як зможемо проводити семінари, конференції. А це все колосальна робота, якої зараз не видно, але яка дозволить нам в майбутньому бути прибутковими і конкурентоспроможними. Комплекс позиціонуватиметься як ідеальне місце для сімейного відпочинку. Це закладено навіть у його новій назві: “Grand Family Apartments”.

– Скільки інвестицій вже заведено в цей об’єкт?

– Більше 75 мільйонів гривень.

 Підрозділ Isatex Invest Group, який спеціалізується на виробництві с/г продукції, посадив у Мелітополі справжній горіховий гай площею 100 га

– А скільки нових робочих з’явилося завдяки цій інвестиції?

– 42 особи – в обслуговуванні цього комплексу. Але якщо говорити про людей, які мали роботу через те, що були залучені до різного роду робіт впродовж будівництва, то це величезна кількість, вона налічує сотні. Я не зможу точно сказати кількість, тому що вони ж чергами працювали: то велися будівельні роботи, то здійснювався благоустрій, то проводилися комунікації. Знаю, що найбільша кількість людей, які працювали там одночасно – 350 осіб.

– Коли, на вашу думку, зможете повністю запустити комплекс?

– Ще чотири роки потрібно. Введення в експлуатацію об’єкта бачимо в кілька черг. Ось вже запустили першу, а попереду ще дві.

– Який обсяг інвестицій потребуватиме цей комплекс для його 100% запуску?

– На рівні 12 мільйонів доларів.

– А скільки працівників буде залучено до роботи на цьому об’єкті після того, як він буде зданий в експлуатацію?

– Комплекс в цілому буде розрахований на 1400 відпочивальників, і в сезон (з квітня по жовтень) для їхнього обслуговування там буде на постійній основі залучено близько 400 співробітників.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Дізнайтесь більше про інвестиційне меню!

Залишити відповідь