Розконсервація активів. Як приватизація на Херсонщині перетворює руїни профілакторію на якісний хостел

Готель “Дніпро” купили на прозорому аукціоні за мільярд. Але мала приватизація – це ще й десятки успішних історій меншого масштабу. Люди, які мають невеликий бізнес, знаходять для себе недорогі об’єкти зі зрозумілим функціоналом, обсягом робіт та строком реконструкції, і, як результат, прибутком, який легко порахувати. Історії успіху українських інвесторів дуже важливі для розвитку як місцевого бізнесу, так і економіки в цілому. 

Гучний початок історії створення заводу мав класичне “радянське” продовження: ударні показники у довоєнні п’ятирічки, повне руйнування під час війни та героїчна відбудова. На піку свого розвитку завод переробляв продукцію господарств з 5-ти районів Херсонщини.

Завод мав на балансі кілька об’єктів соціальної інфраструктури, в тому числі двоповерхову будівлю профілакторію. Уникнути занепаду, як і багатьом іншим пострадянським підприємствам, заводу не вдалося. У 2005 році ВАТ “Херсонський консервний комбінат” припинив свою діяльність як юридична особа.  

Стан профілакторію “Херсонського консервного комбінату” на момент прозорого продажу

9 червня 2020 року Фонд державного майна виставив будівлю заводського профілакторію на приватизаційний аукціон. Переможцем аукціону став Олексій Осіпов, місцевий підприємець, який придбав об’єкт за майже півтора мільйона гривень. Олексій розповів про свій досвід участі в приватизації та про плани щодо перетворення новопридбаного об’єкта.

Пане Олексію, це ваш перший досвід участі у приватизаційному аукціоні?

– Мені доводилося вже купувати державне майно, але не через систему Prozorro.Продажі, а через СЕТАМ.

Чи мали ви якісь труднощі під час реєстрації, або вже під час самого аукціону? 

Ні, труднощів не було. Усе зрозуміло. Але на СЕТАМі мені було трохи простіше, бо там заздалегідь видно кількість учасників.

Про об’єкт приватизації:
Двоповерхова будівля профілакторію розташована в м. Херсон, за адресою вул. Перекопська 169. Площа об’єкта складає 1,4 тис. кв. м. До будівлі підключене електропостачання, водопостачання, теплопостачання, каналізація та вентиляція. Під’їзні шляхи мають асфальтобетонне покриття. У пішохідній досяжності розташовані кілька промислово-складських баз, житлові будинки приватного сектору, декілька магазинів, зупинка громадського транспорту. Сума продажу – 1,39 млн грн. 

На момент оголошення аукціону ви вже були в пошуку такого об’єкта? Чи це рішення виникло спонтанно?

– Так, я шукав схожий об’єкт.

А з якою метою?

– Планую облаштувати там хостел. Іншими словами: бюджетне тимчасове житло для приїжджих. Для людей, яким у справах чи по роботі потрібно провести у нашому місті певний час (день, два, три, тиждень, ну максимум два). Це не готель, бо готель передбачає наявність певного переліку зручностей підвищеного комфорту: телевізори, ванни, басейни. Я ж пропонуватиму житло для людей без зайвих запитів.

Ви вже мали досвід облаштування подібних об’єктів?

– У деякому сенсі –  так. Правда, якщо бути відвертим, я мав досвід облаштування готелів. Тому добре розумію, що там потрібні дуже великі фінансові вкладення, щоб з такого об’єкту вийти на готель. Зрештою, і часу це потребуватиме чимало. А я хочу, щоб вкладення швидко почали працювати. До того ж, я розумію, що на бюджетне житло, яке, власне, я і запланував тут облаштувати, у нас є попит. 

Скажімо, приїжджають люди, які мешкають у Криму, а тут їм потрібно виготовити чи впорядкувати документи. Херсонська область межує з Кримом. Тому сюди часто приїжджають українці з півострова з такою потребою. Їм необхідно десь зупинитися. Не варто забувати і про сезонних робітників. Вартість проживання у готелі – 1,5-2-3 тисячі гривень за добу. Зрозуміло, що не кожному це по кишені. А в хостелі ця сума може бути від 200 гривень на добу. Ось такий у мене план.

Стан реконструкції профілакторію через два місяці після аукціону приватизації

Як ви оцінюєте інвестиції, необхідні для запуску цього об’єкта?

– Цей санаторій знищено вщент. Єдине, що там є – це стіни, та й ті частково потріскали. Дах протікає. Тож потрібно знімати дах і робити укріпний “пояс”, щоб будівля не “розповзалася” далі. За моїми оцінками, туди потрібно вкласти щонайменше 2 млн гривень.

Тобто, ви вже зробили технічний аудит об’єкту?

– Так, я маю великий досвід: я облаштовував готелі, будував багатоповерхові будинки. Я можу оцінити реальну зношеність будівлі та потребу у будівельних матеріалах. До того ж, я чудово орієнтуюся в актуальних цінах на ці матеріали; в розцінках на ті чи інші види будівельних та облицювальних робіт: шпаклівка стін, електромонтажні роботи, ремонт даху, тощо. Причому у мене вже є розуміння того, кого брати для проведення ремонтних робіт. Добре розуміюся на номенклатурі будівельного ринку міста. Тому стан придбаної будівлі мене не лякає.

У торгах ви брали участь як фізична особа. Але, судячи з усього, у вас є бізнес?

– Так, я дійсно купував цей об’єкт як фізична особа. Але років десять вже займаюся будівельним бізнесом. Починав з ремонту квартир. Далі обсяги зростали. Виникла потреба оформити усе юридично. Але я не один. У мене є компаньйони.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?
Дізнайтесь про
7 простих кроків.

Як швидко плануєте запустити цей об’єкт в експлуатацію?

– Мені потрібен рік-півтора. Там дуже багато бетонних робіт. Цю будівлю потрібно частково розбирати, укріплювати й знову будувати. Річ у тому, що взимку я будувати не зможу. Тому у цьому році будівельні роботи не буду розпочинати. Єдине, що я зроблю, це займуся комунікаціями: електрика, вода, газ, світло, каналізація. Головне, щоб було світло. “Поставлю” об’єкт на сигналізацію, огороджу його парканом (бо там немає огорожі), щоб нічого не “розтягнули” за зиму. Це ті роботи, які можна зробити ще цього року. А в наступному році, десь з березня, включуся в роботу на повну.

Скільки людей плануєте залучити до роботи на цьому об’єкті, коли він почне функціонувати?

– Зараз складно сказати. Можу сказати тільки, скільки потрібно залучити людей, щоб довести цей об’єкт до готовності. Потрібно наймати серйозну будівельну компанію, бо там потрібна будівельна техніка. На око, на цю реконструкцію потрібно, як мінімум, 20 людей. Якщо взяти менше, то це будівництво приречене бути довгобудом. Мені це не цікаво, бо кошти повинні працювати.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.  

Дізнайтесь більше про інвестиційне меню!

Залишити відповідь