Епіцентр будівельної експансії. Навіщо мережа торговельних центрів придбала недобудову в Ізмаїлі

Недобудований комплекс будівель та споруд, який перебував на балансі Одеського обласного центру зайнятості, закинули через брак коштів на завершення будівництва.

Проте на початку грудня 2019 року відбувся прозорий аукціон з його приватизації, у якому взяли участь 4 учасники. В результаті чесних торгів ціна, за якою цей комплекс був придбаний компанією “Епіцентр К”, зросла майже у 7 разів у порівнянні зі стартовою.

Навіщо найбільша мережа будівельних супермаркетів купила недобудову? Що саме новий власник планує робити з цим об’єктом? Як вплине реалізація цього проєкту на місцеву громаду? Дізнайтесь цікаві факти від покупця – “Епіцентр К”.

Про покупця:
“Епіцентр К” – найбільша в Україні мережа торговельних центрів. Налічує 61 ТЦ “Епіцентр” та 11 будівельно-господарських гіпермаркетів “Нова лінія” по всій країні.

Факт №1. “Епіцентр” активно шукає цікаві лоти на Prozorro.Продажі

Фахівці компанії-інвестора постійно відстежують можливість придбання об’єктів, що мають інвестиційну привабливість для компанії. Зокрема, регулярно моніторять лоти на платформі Prozorro.Продажі (https://prozorro.sale/).

В “Епіцентр К” також активно користуються системою публічних закупівель Prozorro (https://prozorro.gov.ua) з самого моменту її появи, хоча до того не брали участі в жодних державних тендерах. В компанії вважають, що обидві системи Prozorro є досить ефективними інструментами – як для реалізації товарів, так і для придбання майна (майданчиків для будівництва). 

“Ми намагаємось використовувати всі можливості цієї системи. Останні кілька років поспіль плідно співпрацюємо з нею, – кажуть в компанії. – Завдяки запуску Prozorro.Продажі комерційні компанії в Україні отримали прямий доступ не лише до активів неплатоспроможних банків, а й до об’єктів малої приватизації (майна державних і комунальних підприємств), якого раніше у більшості учасників ринку практично не було”. 

Ще кілька років тому ці продажі були досить закритими, кажуть в компанії. Робота системи ProZorro.Sale значно спростила доступ – можливості до участі в аукціоні зрівнялись для всіх. “Для нас ці аукціони є цікавими в тих населених пунктах, де компанія планує відкривати свої нові торговельні центри», – підкреслюють в “Епіцентр К”.

Факт №2. Купувати майно на прозорому аукціоні досить легко

Сама процедура електронного аукціону на Prozorro.Продажі була для представників компанії новою, проте якихось особливих складнощів не виникло. “Ознайомились з правилами, протестували їх на аукціоні як учасник торгів. Звичайно, знадобилася підготовка – треба було зібрати пакет документів в електронному вигляді та завантажити його в систему”, – розповіли в компанії.

Незначні технічні питання були пов’язані з розумінням процедури проведення самих торгів й акцептуванням. “Механізм Prozorro.Продажі відрізняється від інших електронних систем. Але в процесі жодних незрозумілих для нас питань не залишилось. Сам аукціон, хоча й проходив у три етапи, зайняв менше години”, – додають в “Епіцентр К”.

З укладенням угоди також не виникло перешкод – після завершення торгів на оформлення всіх документів знадобився лише один тиждень.

Комплекс недобудов розташований неподалік залізничної станції міста Ізмаїл

Про об’єкт:
Об’єкт незавершеного будівництва розташований в Одеській області, м. Ізмаїл, вул. Гагаріна, 26. Недобудова складається з адміністративно-виробничого корпусу, спортивно-оздоровчого комплексу, підсобного корпусу, складу, насосної станції та резервуару. Загальна площа об’єкта 3,6 тис. кв.м. Будівельна готовність – орієнтовно 80%. Площа земельної ділянки сягає 1,35 га. Детальніше за посиланням

Факт №3. Недобудова згодом перетвориться на сучасний торговельний центр

В “Епіцентр К” зазначають, что об’єкт в Ізмаїлі (Одеська область) був придбаний з метою подальшої реконструкції. Згодом він буде перетворений на сучасний торговельний центр площею 4,8 тис кв. м.

В компанії очікують, що після завершення проєктування об’єкту, проходження експертизи та отримання дозвільних документів, термін реконструкції складатиме орієнтовно 4 місяці.

У відділах нового торговельного центру в Ізмаїлі буде представлено широкий вибір непродовольчих та продовольчих товарів з більш ніж 34 тис. артикулів: будівельні матеріали, вироби з дерева та металу, покриття для підлоги, плитка, фарби, меблі, інструменти, все для саду, побутова техніка та хімія, автотовари, товари для дітей, посуд, канцелярія та зоотовари.

Зверху об’єкт приватизації на момент продажу. Знизу сучасний торговельний центр “Епіцентр К” у Дрогобичі

Факт №4. Реконструкція відбуватиметься з застосуванням сучасних матеріалів та обладнання 

Під час будівництва торговельного центру в Ізмаїлі компанія-інвестор проведе роботи з благоустрою території та покращить інженерно-транспортну інфраструктуру міста. Зокрема, будуть оновлені системи водопостачання та водовідведення, мережі відводу дощових вод, електропостачання. Також буде покращено транспортні комунікації та проведені роботи з організації дорожнього руху на об’єкті будівництва (технологічні проїзди та під’їзні шляхи тощо).

Крім того, згідно з вимогами чинного законодавства, компанія сплатить пайовий внесок на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Ізмаїл.

Факт №5. Реконструкція об’єкта принесе користь місцевій громаді

Реалізація зазначеного будівельного проєкту буде вигідним для розвитку міста та стане вагомим внеском у підвищення інвестиційного потенціалу району в цілому, запевняють в компанії.

Серед іншого, проєкт позитивно вплине на рівень зайнятості населення, кажуть в “Епіцентр К”. Після проведення реконструкції з’явиться не менше 50 нових робочих місць. А це — працевлаштування місцевих мешканців, гарантія гідної та стабільної заробітної плати, соціальний пакет тощо. 

Крім того, запуск проєкту наповнить місцевий бюджет за рахунок податків та інших обов’язкових зборів та платежів, передбачених законодавством.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і у невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти. 

Дізнайтесь більше про інвестиційне меню!



Залишити відповідь