Стати співвласником офісів в центрі столиці: це реально!

Фонд державного майна України повідомив про повернення до процесу приватизації пакетів акцій та єдиних майнових комплексів у зв’язку із пом’якшенням карантинних обмежень.

А тим часом знайомимо Вас із успішною історією придбання, яке вже відбулося.

У січні ТзОВ «БЦ Девелопмент Груп» придбало на прозорому аукціоні державний пакет акцій ПрАТ “М-Сервіс” розміром 20,3905 % статутного капіталу. За це право боролося 4 учасники.

Основний вид діяльності ПрАТ “М-Сервіс” – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. У даному випадку йдеться про приміщення у адміністративній будівлі у Печерському районі столиці.

Про досвід участі в аукціоні та плани щодо розвитку об’єкту – в розмові із директором ТзОВ «БЦ Девелопмент Груп»  Микитою Паніним.

–         Пане Микито, який  напрямок діяльності очолюваного Вами підприємства?

–         Підприємство є учасником ринку нерухомості, займається здачею в оренду об’єктів нежитлової нерухомості.

–         Це перша участь в аукціоні з приватизації державного майна чи вже мали досвід?

–         Це перша участь і, що тішить, одразу вдала і результативна.

–         Чи були якісь труднощі технічного характеру чи під час реєстрації, чи в ході самих торгів? Чи, навпаки, все було зрозуміло?

–         Жодних труднощів не було. Питання, які виникали на етапі підготовки документів чи подачі заявки, вирішувалися моментально, без жодних проблем.

–         Ви придбали пакет акцій дещо більший 20%. Що передбачає це для Вас як для власника?

–         Товариство, яке було емітентом цих акцій, є акціонерним товариством, тож ми маємо можливість, в разі отримання товариством прибутку, отримувати дивіденди у сумі, еквівалентній відсотку нашого пакету від загального прибутку товариства.  В плані реалізації впливу – у нас міноритарний пакет. Тож, згідно із Законом України «Про акціонерні товариства»,  ми маємо право включити свого представника у керівні органи і, відповідно, наша думка може бути почута.

–         Чи визначилися вже з тим, як будете обирати представника і яким чином будете слідкувати за процесом ведення бізнесу?

–         Так, визначилися і вже навіть подавали свої пропозиції, але з огляду на обмеження, спрямовані на недопущення поширення вірусу Covid – 19, товариство “М-Сервіс” перенесло річні загальні збори. Тож вже після оголошення повторних загальних зборів ми плануємо повторно подати наші кандидатури для включення в наглядову раду. Це дозволить нам мати, якщо не вплив, то, як мінімум, контроль над діяльністю товариства і його грошовими потоками.

–         Для вас купівля пакету акцій, а не об’єкту – це вперше?

–         Так, вперше. Це був свого роду експеримент для очолюваного мною товариства. І поки що вважаємо, що це вдалий експеримент. Ми мали вже попередні перемовини з іншими акціонерами. Є порозуміння і маємо бажання разом інвестувати в майбутнє.

–         Як бачите свої інвестиції? В якому напрямку?

–         Будівля, яка є власністю ПрАТ «М-сервіс», потребує поточного капітального ремонту, що дасть можливість у майбутньому збільшити надходження за оренду. Відповідно, маємо намір, разом з іншими акціонерами, інвестувати саме в ремонт, утеплення з акцентом на енергозбереження, тощо.

–         Чи можете назвати орієнтовну суму, які Ви хотіли б інвестувати?

–         Дуже важко зараз сказати тому що ті плани, які були до карантину, зараз, очевидно, будуть змінюватися як з нашого боку, так і з боку інших інвесторів. Щодо попередніх планів, то був намір, як мінімум протягом 2 років з дня приватизації вкласти з нашого боку в цей об’єкт не менше 2 млн грн. Але зараз проводитимемо нові розрахунки.

Окрім того, ми, зі свого боку, коли підписували договір купівлі/продажу з Фондом державного майна України, взяли на себе зобов’язання по відношенню до працівників товариства, які на сьогоднішній день виконуємо.

–         Щодо покращення ведення бізнесу, можливо,  Ви планували запровадити якісь інноваційні рішення?

–         Так, планували використання інноваційних матеріалів для ремонту фасаду.  Йшлося про матеріали, які є ефективними в плані забезпечення енергозбереження.

___________________________________

Фонд державного майна залучає інвестиції через приватизацію, які стануть поштовхом для розвитку економіки у посткризовий період. 

Тому головне завдання – це не лише продаж об’єктів за ринковою ціною, а й залучення через прозорі аукціони компетентного інвестора, який за рахунок ефективного використання майна, створюватиме додаткову вартість і нові високотехнологічні робочі місця та сплачуватиме податки з прибутків. 

Залишити відповідь