Кожен може розпочати власну справу, взявши участь у прозорих приватизаційних аукціонах 

Кожен може стати інвестором – не залежно від сфери діяльності, досвіду в бізнесі чи соціального статусу! 

Українці на власному досвіді пересвідчуються у доступності об’єктів нерухомості на прозорих аукціонах малої приватизації.

Цьому сприяє як зручна електронна система участі в аукціонах приватизації та повнота інформації про об’єкти, так і дійсно низькі стартові ціни, які відповідають первинному ринку нерухомості.

І кількість учасників прозорих аукціонів постійно зростає! Так, пані Тетяна Киб’юк з Прикарпаття виграла свій перший аукціон, в якому крім неї брали участь ще 21 учасник.

Такі успішні кейси є реальним результатом постійної комплексної роботи Фонду державного майна України, який готує інвестиційні пропозиції для кожного регіону. 

Для цього ми щодня проводимо активну підготовку нових об’єктів до виводу на приватизаційні аукціони по всій Україні. Вони постійно з’являються на сайті privatization.gov.ua, де можна дізнатися вичерпну інформацію щодо усіх об’єктів приватизації. Результатом цієї роботи і став старт бізнесу для колишньої бухгалтерки з Прикарпаття Тетяни Киб’юк. Сподіваємося, що її досвід допоможе іншим прийняти для себе рішення стати інвестором!

–         Тетяно Дмитрівно,  як Ви дізналися про можливість взяти участь у прозорих аукціонах?

–         Я дізналась з реклами по телебаченню про те, що в Україні стартувала масштабна мала приватизація.

–         Ви на цей момент вже були в пошуку приміщення для  бізнесу, чи ця інформація наштовхнула Вас на таку ідею?

–         Я не займалася підприємництвом на той час. Але у мого батька є  власний ресторан. Подумалося, що я вже готова також розпочати за прикладом батька свій власний бізнес. Тому на той час серйозно задумалася про придбання відповідного приміщення. Оскільки навіть не сподівалася знайти щось у нашому селищі, планувала купити приміщення в місті Коломия – це недалеко від нас, всього за 25 кілометрів. Але після побаченого на телебаченні зайшла на Prozorro.Продажі і там дізналася, що на продаж виставляється будівля магазину  в смт Гвіздець. Це ближче до мого місця проживання. Окрім цього, це приміщення мене зацікавило ще й тому, що воно знаходиться в самому центрі селища. У нас тепер створилася громада, центром якої є Гвіздець. Згідно перспективного плану, восени до нас мають приєднатися ще декілька сіл.  Тому є надія, що наше містечко буде розвиватися і потребуватиме більше закладів сфери обслуговування.

Це був Ваш перший досвід покупки майна через Prozorro.Продажі?

–         З купівлею майна на  Prozorro.Продажі я не мала досвіду, але я працювала бухгалтером і знайома з такою процедурою як закупівлі продуктів, товарів. Я орієнтувалася в цьому, розуміла. Але такий аукціон для мене вперше. Тут я взагалі ніякого досвіду не мала. Тому багато прочитала інформації про те, як це робити.

–         Яким майданчиком скористалися для покупки?

–         «Буковинська біржа».

–         Чи є він зручним для покупців?

–      Дуже зручний і вважаю, що він, як це правильніше сказати:  «чесний», бо не видно учасників – правила одні для всіх. Все працює на те, щоб для держави залучити більше коштів від продажу майна.

–         До слова, в цьому аукціоні брало участь 22 учасники.

–         Так, для мене це також це було великою несподіванкою. Готуючись до аукціону, я передивилася багато відео, навіть дивилася онлайн-аукціони. Правда, 22 учасники я не бачила. Це було для мене відкриттям, що може бути стільки учасників… Думаю, що це тому, що ціна стартова була низька. Хто не місцевий, може і не розумів його основної переваги, яка полягає в тому,  що будівля –  в самому центрі. Тож і не зберіг запалу до кінця. А хто місцевий – розумів. Хоча стан будівлі трохи занедбаний, перекриття потребує капітального ремонту. І фасад також… Але окрім розташування, важливо ще й те, що там є можливість добудувати його.

–         Тож яку тактику ви обрали на аукціоні?

–         Я розуміла, що треба ставити першу ціну трохи вищу за стартову, щоб не бути в самому кінці. А вже що стосується остаточної ціни, то орієнтувалася по ринковій, бо дуже вже не хотіла втратити можливість придбати це приміщення.

–         Чи вважаєте це придбання вигідним?

–         Вважаю, що вийшла, можливо, на трохи завищену ціну порівняно з ринковою, за рахунок того, що було 22 учасники, серед яких дійсно багато хто хотів його купити. Але покупкою задоволена.

–         З чим ми Вас і вітаємо! А що тепер у найближчих планах?

–         Поки карантин, владнали усі «паперові справи»: підписала угоду, сплатила вартість,  отримала свідоцтво на право власності. Тепер потрібно зайнятися землею. Потрібно поновлювати усі дозволи.  Там були колись підведені електроенергія, вода, каналізація. Але деякий час будівля не експлуатувалася, тож зараз там поки що немає нічого. Поновимо дозволи, отримаємо дозвіл на реконструкцію. Чекаємо завершення карантину, тоді будемо під’єднувати електроенергію, робитимемо ремонт.

–         Як оцінюєте: скільки потрібно буде вкласти, щоб запустити цей бізнес?

–         Не менше 1 500 000 гривень, бо окрім того, що будівля потребує капітального ремонту, я також планую реконструкцію з добудовою нових приміщень.

–         Розкажіть  як плануєте використовувати придбаний об’єкт?

–         Планую відкрити продуктовий магазин із самообслуговуванням і власну пекарню. Звісно, спершу запустимо магазин, а пекарню дещо згодом. До її запуску потрібно буде додатково підготуватися. Не просто закупити обладнання. Ще й треба навчити персонал. Бо хочеться щоб хліб був не просто поживним, а й смачним.

–         Маєте якісь особливі рецепти?

–         Я за професією бухгалтер, тож поки що в цій справі аматор. Але в планах – відправити на курси працівників, які опанують нові технології,  рецепти та запросити фахівців, які на нашому обладнанні будуть показувати, як правильно, за якою технологією працювати.

 –  На коли плануєте запуск об’єкту?

 – Орієнтовно через рік

–         Скільки потрібно залучити працівників, щоб успішно вести свій бізнес?

–         Думаю: приблизно 7-8.

–         Йдеться тільки про магазин, чи це вже із пекарнею?

–         З пекарнею.

–         В майбутньому плануєте запроваджувати якісь інновації?

–         Поки що над цим не думала. Але знаю, що це стосуватиметься обладнання для пекарні. Бо мрію гарний хліб випікати, тому що привізний не завжди свіжий, не завжди якісний. У нас не велике місто і немає великого вибору. Але це вже в майбутньому

Довідково: За право купити нежитлову будівлю магазину в центрі смт Гвіздець загальною площею майже двісті квадратних метрів на прозорому аукціоні змагалися 22 учасники і вартість зросла більше, ніж  у 25.5 разів порівняно із стартовою ціною!

Залишити відповідь