Дмитро Сенниченко: тісніша виробнича кооперація підприємств, що знаходяться в управлінні Фонду держмайна, допоможе збільшити прибутковість підприємств, зберегти робочі місця та підняти соціальні стандарти працівників

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко відвідав ДП «Завод «Електроважмаш» та провів зустріч з керівництвом АТ «Турбоатом» під час робочого візиту у Харківську область.

Фонд державного майна України, який здійснює управління АТ «Турбоатом» сприяє отриманню нових контрактів, наразі подані пропозиції на участь в тендері, проведенні попередні переговори з посольством Узбекистану, з компанією УЗАТОМ на  постачання турбін на будівництво нової атомної електростанції. 

«Ми впевнені в перемозі в цьому контракті, бо наша продукція є унікальною. Перша турбіна потужністю 1 млн 200 тис. МегаВатт буде запущена на початку наступного року у виробництво, після проведення тендерної процедури», – повідомив Дмитро Сенниченко.

Голова Фонду Дмитро Сенниченко зазначив, що загальна сума контракту на вироблення 4 турбін становить майже 1 млрд дол., і підприємство буде завантажено на декілька років уперед. Наразі на підприємстві «Турбоатом» працює 3500 співробітників, там найвища заробітна плата серед промислово-виробничого персоналу 18500 грн. Найбільш рентабельне підприємство машинобудування, загально коштів перераховано в державний бюджет 443 млн дол. за останніх 10 років. Отримавши в управління Завод «Електроважмаш», Фонд державного майна України об’єднує та сприяє відбудовам раніше втрачених ланцюжків, бо енергомашинобудівельна галузь де АТ «Турбоатом» та Завод «Електроважмаш» дуже пов’язані та мають більше успіху, якщо працюватимуть разом. 

«На заводі «Електроважмаш» працювало 3750 співробітників з 2015 по 2019 рік, на жаль, було попереднім керівництвом звільнено 34% працівників. 2017-2018 роки підприємство закінчило з мінімальним прибутком, але в 2019 році збиток досяг 70 млн грн і на 80% замовлення прострочені. 500 млн грн накопичена кредиторська заборгованість, 900 млн грн борг Сбербанку, тому отримавши в управління підприємство Електроважмаш, ФДМУ замінив менеджмент і в грудні 2019 року за результатами двох місяців його роботи розблоковані рахунки і повністю виплачена заробітна плата за попередній період та поточний», – розповів Дмитро Сенниченко.

Він повідомив, що тільки за два тижні роботи нового відділу закупівель зекономлено по тим самим товарам 60 млн грн, які купувалися майже на 200% дорожче попередниками. «З 1 березня підприємство переходить на повний робочий тиждень. Завдання менеджменту – виконання фінансового плану 2020 року: збільшити обсяги виробництва на 50% до 2,8 млрд грн, підняти заробітну плату персоналу на 30%, збільшити капітальні інвестиції в два рази, вийти в прибуток. Ми маємо підґрунтя для того щоб ці плани дійсно здійснилися. Держава сприятиме завантаженню підприємства замовленнями», – підкреслив Дмитро Сенниченко.

Залишити відповідь