Міф: “корупцію на державних підприємствах можна подолати і без приватизації”

У цілому масштаби корупції на держпідприємствах це сотні мільярдів гривень. 

Більшість схем на держпідприємствах пов’язані з розкраданням майна та коштів, або із закупівлею товарів і послуг за завищеними цінами, чи навпаки – постачанням продукції через посередників за цінами, значно нижчими за ринкові. 

В одному зі звітів Національного антикорупційного бюро України йдеться, що масштаб питання – 18 млрд грн збитків усіх державних підприємств тільки у 2019 році.

Прикладами кримінальних проваджень Національного бюро, розслідування є:

  • заволодіння 247 млн грн ДП “Адміністрація морських портів України”;
  • завдання 12,87 млн доларів збитків ВАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”;
  • завдання 60,5 млн доларів збитків ВАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація”.

У Національному антикорупційному бюро стверджують, що більшість корупційних злочинів на держпідприємствах відбуваються за участю керівництва. 

Йдеться також про інший важливий аспект: неефективний менеджмент значної кількості державних підприємств або ж зацикленість таких управлінців на власному незаконному збагаченні. 

Роками ці керівники завдають збитків державі, не виплачують заробітну плату та відстоюють інтереси тих, хто пролобіював їх призначення на посади.

Здавалося б – достатньо звільнити старе керівництво і все стане на свої місця. Підприємства зможуть заробляти, платити ринкові зарплати та розвиватися, приносячи при цьому прибуток до бюджету. 

Але керівники мінялися вже безліч разів, і це не призводило до позитивних змін. 

Разом із тим, держава не має виконувати функції бізнесу – вона повинна формувати умови для успішного розвитку ринку та вільної конкуренції.

Тому треба змінювати не тільки “обличчя”, а всю систему. 

Лише приватизація підприємств компетентним інвестором, який особисто зацікавлений у його прибутковості та конкурентоспроможності, повністю гарантує, що буде найнято професійний менеджмент, вчасно виплачуватиметься ринкова заробітна плата працівникам, а бюджет отримуватиме надходження від прибутків.

Залишити відповідь