Верховна Рада розблокувала велику приватизацію

30 березня 2021 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проєкт закону про розблокування великої приватизації.

Законопроект № 4543 «Про внесення змін до Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» отримав підтримку 257 народних депутатів з різних фракцій, що стало чудовим прикладом консолідації різних парламентських сил навколо економічних інтересів України.

Фонд держмайна вітає послідовне рішення народних депутатів, що відкриває шлях до проведення першого з часів продажу «Криворіжсталі» у 2005 році аукціону з великої приватизації.

Фонд державного майна планує вже в червні 2021 року виставити на приватизацію один зі знакових об’єктів цього року –  АТ «Перший київський машинобудівний завод» (завод «Більшовик»).  Серед інших об’єктів великої приватизації, запланованих на поточний рік: 6 обленерго, АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» та «Президент Готель».

У 2021 році план надходжень до Державного бюджету від приватизації встановлений на рівні 12 млрд грн, і його виконання прямо залежить від розблокування великої приватизації, яка може забезпечити надходження на рівні 9 млрд грн.

Велика приватизація є потужним драйвером економіки, який з одного боку наповнює бюджет та зменшує обсяги зовнішніх запозичень, а з іншого – забезпечує передачу непрофільних активів новому ефективному власнику, створюючи таким чином умови для їх нового життя. 

Закон про розблокування великої приватизації вступить у дію після підписання Президентом України та оприлюднення в офіційних друкованих виданнях.

Залишити відповідь