Як завдяки прозорій приватизації в Полтаві розвивається соціально-культурний осередок для місцевої громади

Прозора приватизація відкриває нові можливості не лише для створення бізнесу, а й всіляко сприяє розвитку громад. Саме так відбулося в Полтаві, де після успішної приватизації адміністративної будівлі у центрі міста нові власники поставили перед собою мету — створити осередок культурних та соціальних проєктів. 

Ще рік тому архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір Бубнюк та директорка організації “Полтавський батальйон небайдужих” Наталія Гранчак розповідали Фонду державного майна України про свої плани щодо побудови громадського центру, а вже сьогодні їм вдалося втілити задуми в реальність.  

Протягом цього часу вони активно проводили волонтерську та соціальну діяльність, організовували благодійні ярмарки та сформували простір для активної місцевої молоді. Також було створено унікальний проєкт із розвитку громадського, культурного та бізнесового середовища Полтави – МІСТОХАБ.

Детальніше про діяльність та проєкти громадського центру й особливості реконструкції приватизованої будівлі далі в інтерв’ю з пані Наталією:

Пані Наталя, що змінилося з моменту нашого попереднього інтерв’ю? Які задуми вдалося реалізувати? 

Серед змін можна виділити те, що ми стали співзасновниками і надали місце для МІСТОХАБу – проєкту із розвитку громадського, культурного та бізнесового середовища Полтави. Це щось на кшталт Urban Space 100 в Івано-Франківську або Urban Space 500 у Києві.

Наразі активно проводяться акції “Спаський двіж” – це благодійні ярмарки, де збирають кошти на допомогу тим, хто її потребує найбільше. Також це чудова можливістю для місцевих крафтових виробників представити свою продукцію. 

До прикладу, нещодавно на благодійному ярмарку було представлено близько 25 крафтових виробників. І я дуже рада, що цей проєкт надає платформу для розвитку місцевих майстрів. 

Разом із тим, МІСТОХАБ взяло на себе зобов’язання відремонтувати та облаштувати кімнату для дітей з аутизмом, де з ними буде займатися наш логопед. 

Також, на першому поверсі будівлі створено громадський простір для молоді, де можна збиратися і проводити час разом. Паралельно готується до відкриття кав’ярня Кавун.Хаб.

Тобто за час діяльності ми встановили, що 80% чистого прибутку буде йти на розвиток міста та на різноманітні соціальні проєкти та потреби. Так ми будемо розвивати та змінювати своє місто на краще! 

Розкажіть, будь ласка, трохи детальніше про діяльність вашого громадського центру в приватизованих будівлях. 

Ми приватизували маленьку та суміжну будівлі загальною площею понад 450 м² та 2 000 м². На жаль, через карантинні обмеження, реконструкція другого приміщення поки тимчасово призупинилася.

Проте, ми активно розвиваємо перше приміщення, яке вже відремонтували і наразі у ньому продовжує свою діяльність дитячий табір. Кожного літа ми працюємо з родинами, де діти мають діагноз-аутизм. Окрім цього, ми провели вже 3 національно-патріотичні вишколи, основна мета яких виховувати патріотизм та любов до рідної країни. 

Ще однією важливою справою якою ми займаємося є функціонування волонтерського центру благодійної організації “Полтавський батальйон небайдужих”. Ми  безперервно продовжуємо допомагати військовим на фронті.  

Також у нашому центрі не залишаються без уваги люди, які потребують соціальної допомоги, тому у приміщенні ми вже декілька років поспіль виділяємо кімнату для того, щоб розмістити подарунки для дітей на зимові свята. Гостинці нам надсилає німецький благодійний фонд йоханітерів (Johanniter International (JOIN) – неприбуткова гуманітарна організація, – ред.). Минулого року ми були єдині в Україні, хто прийняв цю допомогу. Зокрема, у цьому році плануємо отримати понад 2000 подарунків та роздати малозабезпеченим сім’ям, родинам військовослужбовців та тим, у кого є діти чи дорослі з особливостями розвитку або  інвалідністю.

А що стосується реконструкції будівлі загальною площею 2000 м², що вже зроблено? 

Ми замовили будівельний аналіз активу та ґрунтовні дослідження приміщення. У результаті було встановлено, що для реконструкції необхідно орієнтовно 35-40 млн грн. 

На щастя, фундаменти перебувають у задовільному стані, попри те, що об’єкт будувався приблизно 100 років тому. Проте виникла інша проблема: за той період, коли кондитерська фабрика використовувала будівлю для своїх виробничих потужностей було створено багато добудов, а саме металевих конструкцій, які наче дошиті до приміщення. Добре, що вони встановленні не з вулиці і не псують вигляд будівлі, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення. Проте, оскільки таких добудов багато, вони несуть загрозу для об’єкта. Ускладнюється все також тим, що кондитерська фабрика приватизувала ці добудови й вони вважаються їхнім майном. Коли ми замовляли аналіз, то навіть не уявляли, що вони можуть становити таку загрозу. 

А так в принципі будівля готова витримати навантаження. Єдине, що там наразі немає електроенергії, водопостачання та каналізації, а також треба поміняти вікна та опалення. Тобто необхідно розпочати роботу із такого мінімуму та основ, які потягнуть за собою великі кошти та інвестиції. 

Як плануєте залучати інвестиції для реконструкції будівлі? 

Ми першопочатково, коли приватизували обидві будівлі, бачили їх для створення різних громадських просторів міста і не сприймали це як бізнес. Тому знайти для благодійних справ такі кошти буде досить нелегко, але нас це не лякає. Ми повністю запустимо у малій будівлі МІСТОХАБ і потім будемо працювати над втіленням концепції, що була задумана для великої. 

Скільки робочих місць створено та скільки волонтерів залучено до проєкту? 

Близько 5 людей офіційно оформлено на роботу. Також ми залучаємо волонтерів. Оскільки ми співпрацюємо зі Свято-Успенським кафедральним собором, то багато проєктів ми виконуємо разом. Ми допомагаємо їм, а вони нам. 

Нагадайте нашим читачам, чи був у Вас раніше досвід участі в приватизаційних аукціонах? 

Ні, це був аукціон в якому ми, як благодійна організація, взяли участь вперше. Тому були побоювання, що хтось з інших учасників приватизує омріяний об’єкт. 

Разом із тим, треба віддати належне працівникам Фонду державного майна України, які відповідали на всі наші запитання, давали поради щодо документів, тобто у нас була дуже відкрита співпраця.

Чи плануєте повторно брати участь в онлайн-аукціонах з приватизації чи оренди ? 

Якщо буде потреба та інвестиційно-привабливі пропозиції, то можливо  будемо розглядати цікаві активи для втілення ідеї створення благодійної їдальні.  Проте для початку плануємо довести до ладу приватизовані будівлі. 

Щоб ви порадили людям, які планують взяти участь в онлайн-аукціонах?

Нічого не боятися, тому що іноді можуть з’являтися на шляху перешкоди, і попри це, не варто опускати руки і зупинятися. Тобто треба рухатися вперед, ставити перед собою завдання і крок за кроком реалізовувати їх. У мене є принцип по життю – немає нічого неможливого, тому якщо є бажання  можна досягти всього. 

Фонд державного майна дякує пані Наталі за розмову та запрошує всіх долучатися до прозорої приватизації – можливо, десь поруч знаходиться саме той актив, який може стати гарним майданчиком для старту власної справи.

Заходьте на приватизаційний маркетплейс privatization.gov.ua, відсортовуйте об’єкти за необхідними фільтрами, обирайте актив для інвестицій та перемагайте на прозорих онлайн-аукціонах!

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь