Тарас Єлейко: приватизація – це перетворення непродуктивних активів на продуктивні завдяки залученню інвестицій

Заступник Фонду Державного майна Тарас Єлейко взяв участь у всеукраїнському Форумі «Україна – 30», де розповів про аукціони з великої приватизації, проведення яких було розблоковано в 2021 році.

За його словами, мета приватизації – перетворення непродуктивних активів на продуктивні шляхом залучення інвестицій в модернізацію непрофільних для держави активів та створення нових робочих місць.

«Приватизація – це насправді велика реформа у всіх сенсах. Вона виконує одразу 3 завдання: викорінення корупції та незаконного впливу, наповнення державного бюджету та найголовніше – залучення сталих інвестицій та розвиток бізнесу», – наголосив Тарас Єлейко.

В цьому році стартувала Велика приватизація – вже наприкінці літа має відбутися перший аукціон з часів приватизації «Криворіжсталі».

«В Україні стартувала велика приватизація, яка була «на паузі» з 2005 року. Аукціон ОГХК відбудеться вже цього літа, а до кінця 2021 року також плануються прозорі аукціони з приватизації Першого київського машинобудівного заводу (колишній «Більшовик») та Президент Готелю», – розповів заступник Голови Фонду.

Встановлений показник надходжень від приватизації у 2021 році – 12 млрд грн, це в 45 разів більше, ніж у 2018. А частка великої приватизації у надходженнях планується на рівні 9 млрд гривень від 3 перших об’єктів “великої приватизації”.

«Стартову ціну ОГХК було збільшено на 1,6 млрд до 3,7 млрд грн. Це результат масштаної та кропіткої роботи з підготовки об’єкта до приватизації», – зазначив Тарас Єлейко.

Велика приватизація стане важливим елементом розбудови інфраструктури та модернізації економіки, адже усі умови до залучення масштабних інвестицій в українські об’єкти – є.

За словами Тараса Єлейка  підготовка «Одеського припортового заводу» вже на 5 етапі з 8,  прозорий аукціон по якому відбудеться, як і було заплановано, у 2022 році.

«Станом на 1990 рік в Польщі було близько 8,5 тисяч державних підприємств, сьогодні їх близько 40. В Україні на сьогодні близько 3600 державних активів – ми маємо пройти шляхом всіх успішних країн з ринковою економікою. Користуючись нагодою, запошую всіх відвідати наш сайт privatization.gov.ua, де є вся інформація по кожному об’єкту приватизації», – резюмував заступник Голови ФДМУ Тарас Єлейко.

Залишити відповідь