Мала приватизація: встигнути на потяг, що рушив

Клуб на Шулявці, колишня нафтобаза, мисливський будинок у лісі та міні-завод на Хмельниччині – за два тижні отримають нових власників.

Активізація процесу приватизації малих об’єктів державної власності стала, певною мірою, несподіванкою для ринку. 

На жаль, досвід попередніх років давав потенційним інвесторам обґрунтовані підстави з пересторогою ставитись до декларацій держави позбуватись активів на користь розвитку економіки.

На щастя, люди, які працюють у реальному бізнесі, довіряють справам.

Тому, коли Фонд державного майна реальними прикладами демонструє можливість перемагати на чесних та прозорих інтернет аукціонах – зростає попит на об’єкти і, відповідно, конкуренція на торгах.

Для прикладу: переможець торгів придбав спецгараж-бункер на «Васильківській» за 30 мільйонів гривень, зі стартової ціни в 1 мільйон гривень. А за мережу автостанцій у Києві та Київській області новий власник сплатив 230 мільйонів гривень – на 18% більше від початкової ціни.

З цього можна зробити два очевидні висновки. Перший – відкритість і доступність аукціону зацікавлює потенційних покупців. Другий – конкуренція на торгах лише зростатиме з часом.

Як встигнути вигідно вкласти ресурси в перспективний актив? Уважно вивчати пропозиції Фонду державного майна та брати участь в аукціонах, випереджаючи конкурентів.

Завдання цього блогу – допомогти потенційним інвесторам знайти свої об’єкти, які не лише відіб’ють свою ціну з часом, але й приноситимуть прибуток.

Фонд пропонує ознайомитись із найцікавішими пропозиціями з нової серії аукціонів малої приватизації. 

Клуб на Шулявці

26 березня на торги буде виставлено будинок культури заводу «Київприлад», розташований за адресою вул. Олекси Тихого, 82, в 5 хвилинах від метро «Шулявська». Подавати документи для участі в торгах потрібно до 25 березня.

 Площа будівлі – 960 квадратних метрів, стартова ціна – 2,43 мільйони гривень (без ПДВ). 

Будинок культури побудовано в 1961 році, незважаючи на вік, він знаходиться в доброму стані. Фундамент бетонний, перекриття залізобетонні, а підлога покрита лінолеумом, паркетом та керамічною плиткою. Земля під будинком культури знаходиться у постійному користуванні ДП «Виробниче об’єднання «Київприлад». Усі документи про право власності на об’єкт оформлені належним чином у 2017 році.

Новий власник може змінити призначення об’єкта за власним бажанням, наприклад на кінотеатр чи торговельно-розважальний центр. Будівля знаходиться в спальному районі, і цей факт вже обіцяє високу увагу потенційних клієнтів. Найближчий ТРЦ знаходиться аж за 1,2 кілометри або ж цілих 15-20 хвилин ходи пішки від даного об’єкту. 

Для участі в аукціоні необхідно буде сплатити 243 тисячі гривень гарантійного внеску, але це коштує того.

Дім мисливця

Вже майже через тиждень, 26 березня, на торги буде виставлено будинок, який розташовано поруч з лісом. Йдеться про дім мисливця, який знаходиться на території Вишневицької сільської ради, що на Житомирщині, та належить ДП «Малинське лісове господарство». Тривалість поїздки до цього будинку з Києва на авто – менше 2 годин. А умови аукціону не мають жодних обмежень. Наприклад, новий власник зможе побудувати будинок для себе, або ж котедж для власного відпочинкового бізнесу. Будинок зведено лише в 1993 році. Вода, газ, електроенергія – підведені, тому немає жодних проблем з комунікаціями.

Варто зазначити, що на сайтах нерухомості будинки у цій місцевості коштують від 112 і до 600 тисяч гривень. Аукціон відбуватиметься зі зниженням стартової ціни, що також зацікавить потенційних учасників торгів.

Аби взяти участь в торгах за цей об’єкт, документи треба подати до 25 березня. Стартова ціна об’єкта – 30,09 тисяч гривень (без ПДВ), гарантійний внесок для участі в торгах – 3009,6 гривень. 

Нафтобаза на Чернігівщині 

26 березня відбудуться торги на комплекс резервуарів та складів у селі Вокзал-Городня на Чернігівщині. Стартова ціна  – 1,44 мільйона гривень, гарантійний внесок – 143 тисячі гривень. Цей об’єкт вартує своєї ціни: у лот входять 23 резервуари, трансформаторна підстанція, склад бочкотари, склад з навісом та склад-гараж, окремий комплекс гаражів площею 394 квадратних метри, залізнична зливно-наливна естакада, і під’їзна залізнична колія довжиною 90 метрів. Територія огороджена та чекає на нового власника. 

Об’єкт свого часу був частиною колишньої нафтобази, але ніщо не завадить новому власнику створити там новий паливний склад, або переобладнати об’єкт для власних потреб. Головне – встигнути подати до 25 березня документи на участь в торгах. 

На завершення найдешевший лот – виробнича будівля площею 416 квадратних метрів зі стартовою ціною лише в 750 гривень без ПДВ (ні, помилки в цифрах немає).

Будівля знаходиться в місті Хмельницький, за адресою вулиця Юхима Сіцінського, 49. Балансова вартість – 115,4 тисяч гривень. До об’єкту підведено електропостачання, а ділянка землі під будівлею має площу 0,8 гектарів. Будівля одноповерхова цегляна, перекриття – залізобетонні. Документи для участі в торгах також потрібно подати до 25 березня, гарантійний внесок – лише 75 гривень. 

Ще більше цікавих об’єктів з усіма доступними документами для ознайомлення ви зможете знайти на сайті privatization.org.ua.

Залишити відповідь