Фонд держмайна готує “Білгород – Дністровський” порт до приватизації

Фонд держмайна готує “Білгород – Дністровський” порт до приватизації. Про це під час візиту на підприємство розповів Перший заступник Голови Фонду держмайна Дмитро Кліменков.

Це другий порт, який ФДМУ приватизує цього року. Білгород-Дністровський морський торговельний порт розташований на західному березі Дністровського лиману, розміщується на 59 гектарах основної виробничої території порту та понад 5 гектарах території портового пункту Бугаз, розташованому в селищі Затока.

“Приватизація цього порту дозволить залучити приватні інвестиції для розвитку логістичного майданчика, а кошти від аукціону стануть підтримкою для державного бюджету та Сил оборони”, – зазначає Дмитро Кліменков. 

Для організації максимально ефективної та прозорої приватизації Дмитро Кліменков під час візиту ознайомився з проведенням інвентаризації підприємства, реєстрацією майна, підготовкою об’єктів нерухомості та технічною документацією для оголошення аукціону активу.

З травня минулого року підприємство почало відвантаження зернових, розпочало перевалку залізорудних окатків та перевантаження металопродукції. Завдяки цьому порт повернувся до життя, але потребує подальших значних фінансових вкладень.

Відновлення повноцінної діяльності можливе лише із залученням значних інвестицій, адже підприємство було збитковим ще до повномасштабного вторгнення, мало борги із заробітної плати та перед бюджетами різних рівнів. Попередня приватизація активу мала відбутися ще у квітні 2022 року.

Нагадаємо, в січні ФДМУ провів перший за часів незалежності України приватизаційний аукціон порту, який приватизували за рекордні 200 млн гривень. Ціна за актив зросла у більш ніж в 3 рази.

Ознайомитися з переліком всіх оголошених аукціонів Фонду держмайна можна за посиланнями: privatization.gov.ua та prozorro.sale

Залишити відповідь