До кінця року відбудуться ще близько 100 аукціонів – голова ФДМ про малу приватизацію

Юридично мала приватизація в Україні відновилась із 1 вересня цього року. Перший аукціон відбувся 19 вересня. З того часу Фонд держмайна (ФДМ) провів їх майже 70 на загальну суму близько 1,5 млрд грн. Нові власники держмайна вже перерахували до держбюджету 580 млн грн. У ФДМ кажуть, що попит та ціни на держмайно перевершили їхні очікування. Так, минулого тижня відбулися 12 аукціонів, середнє зростання ціни склало 182% від стартової (балансової вартості об’єкта).

Глава ФДМ Рустем Умєров розповів  хто і для чого купує держмайно в умовах війни, що зараз продає держава.

На час війни спрощено процедури приватизації. А якщо говорити про логіку, якою керуються потенційні покупці об’єктів держвласності, як зараз вона змінилася?

– Логіка – незмінна: бізнес приходить на аукціони із приватизації за активами, які необхідні йому для роботи та розвитку.

Зараз багато бізнесів переїхали із зони бойових дій у безпечні області та відновлюють роботу. Фонд держмайна пропонує їм варіанти приміщень, які можна придбати, відремонтувати та швидко запустити.

Бізнес, який працює зараз, наближає нашу перемогу та допомагає економіці. Кожен успішний аукціон залучає гроші до бюджету для армії та підтримки людей.

Нещодавно ухвалено закон, що дозволяє продаж об’єктів, що перебувають у податковій заставі. Потенційному покупцю доведеться заплатити не лише активи об’єкта, а й виплатити борги. Навіщо йому такі придбання?

– Закон розблокував можливість виставити на аукціон 41 потенційно цікавий для бізнесу актив. Для держави це означає можливість отримати щонайменше 1 млрд грн до бюджету – це сукупна стартова ціна цих активів. Нові власники мають погасити податкові борги цих підприємств – це ще 300 млн грн.

Серед об’єктів під податковою заставою – кар’єри, інженерні центри, спиртові заводи, комбінати хлібопродуктів. Вони привабливі інвестиції навіть за умов війни. Підприємці отримають можливість створити потенційно успішні нові компанії, а це робочі місця, податки до бюджету, економіка, що працює.

Як показує практика, придбати актив держави та модернізувати його буде дешевше, ніж будувати з нуля. Своєю чергою, держава не власним коштом утримуватиме збиткові активи. Win-win всім.

Приватизація із фінансовими умовами – це нормальна практика. Наприклад, при купівлі майнових комплексів «Укрспирту» новий власник додатково зобов’язаний сплатити кошти у розмірі балансової вартості активу на рахунки ДП «Укрспирт» для погашення заборгованості підприємства, у тому числі на виплату боргів із заробітної плати.

З вересня 10 таких підприємств уже знайшли нових власників. На аукціони приходило від 2 до 8 учасників, середнє зростання ціни під час торгів – більш ніж утричі.

Аукціони малої приватизації зараз відбуваються у досить високому темпі. На вашу думку, з чим це пов’язано?

– Перше – це українська незламність. Наші підприємці вірять в Україну, хочуть тут працювати та розвиватися. Бізнес не здається, він створює та інвестує. Це заслуговує на велику повагу.

Друге – релокація. Багато підприємців зараз перевозять бізнес у безпечні регіони. Тому в західних областях – підвищений запит на приміщення під офіси та виробництва. Фонд держмайна має чимало об’єктів різного призначення, і вони мають попит на аукціонах.

Наразі держава продає майно, яке було збитковим роками. Бізнес купує його, модернізує, використовує з користю, наймає нових робітників. Як результат – сплачує податки та підтримує економіку.

Якщо цей темп сповільниться, то чому: ФДМ не встигатиме готувати нові об’єкти до продажу чи інтерес покупців знизиться?

– До кінця року відбудуться ще близько 100 аукціонів. Будуть різні об’єкти: від промислових майданчиків до гаражів. Кожен бажаючий зможе знайти те, що йому потрібне для роботи.

Ми маємо нарешті закінчити 30-річну історію з приватизацією та знайти нових ефективних власників для непрацюючих підприємств. Україна сьогодні не має можливості щорічно витрачати мільярди на їх утримання.

Інтерес покупців та інвесторів залежить від багатьох факторів. Поки бізнес готовий працювати – попит на держмайно зберігатиметься.

У держбюджеті-2023 прибутки від приватизації заплановані у розмірі 6 млрд грн. На вашу думку, це досяжна сума?

– З часу поновлення малої приватизації у нас понад 1,5 млрд грн переможних ставок у сумі, з них 579,3 млн уже перераховано до бюджету.

Натомість ми працюємо над запуском великої приватизації. Тоді можна буде говорити про залучення ще більших сум.

Посилання на інтерв’ю https://cutt.ly/RMnpexU

Залишити відповідь