Очільник ФДМУ Рустем Умєров виступив на міжнародному форумі REBUILDING UKRAINE WITH THE PRIVATE SECTOR: International Investment Fair

Голова Фонду державного майна України Рустем Умєров взяв участь у  міжнародному форумі організованому Ukraine Invest.

Під час свого виступу Рустем Умєров закликав інвестувати в Україну та зазначив, що Фонд держмайна має намір створити український Суверенний фонд національного багатства, користуючись досвідомінших країн в управлінні державними активами та в інвестуванні.

Повний текст виступу Рустема Умєрова:

Україна надовго потрапилау фокус цілого світу як новий лідер, як нація, що перемагає. Ми не тільки витримали перший удар, але й завдали серію ударів у відповідь.

Після перемоги Україна буде епіцентром економічного зростання. Ми вже робимо внесок у продовольчу безпеку світу, ми вже є драйвером світової військово-промислової індустрії. І найближчі роки Україна буде головним будівельним майданчиком світу. У нас, українців, є рідкісний актив – це сміливість, винахідливість, креативність.

Сектор прямих іноземних інвестицій світу в 2021 році становив $1,6 трлн. Натомість ми, на жаль, за цілих 10 років отримали менше $30 млрд прямих іноземних інвестицій.

Зараз відбуваються великі зміни у самій архітектурі інвестицій. У світі нагромадились великі капітали. Проте бракує можливостей для вкладень з високою доходністю. Дохідність інвестицій в розвинутих країнах зараз менша, ніж може бути в Україні.

Значна частка світових капіталів зосередилась в інституційних інвесторів, таких, як суверенні фонди, інфраструктурні фонди, пенсійні фонди. Ці фонди керують багатьма трильйонами доларів. Раніше ці інвестори не бачили Україну. Раніше нас не було на радарі великих гравців. Зараз ми працюємо над тим, щоб Україна потрапила до стратегій найбільших інвестиційних фондів світу.


Що Україна може запропонувати світові?

Відновлення України після війни поглине щонайменше трильйон доларів. У нас багато чого зруйновано. У нас з’являться нові міста та індустрії. Ми не будемо будувати старі заводи. Ми збудуємо новітні підприємства. Ми – в центрі Європи, ми – зростаючий ринок. Хоча, на жаль, поки що Україна не тільки emerging market, але й emergency market.

Оцінка вартості всього українського бізнесу зараз знаходиться на мінімумі як в приватному, так і державному секторі. І в нас, на жаль, дуже мінімальні мультиплікатори. З іншого боку, це означає величезний потенціал для зростання.

Щодо залучення інвестицій та створення національного багатства України, є наступні стратегічні завдання:

1. Ми повинні включити усі наявні ресурси у процес підприємницької діяльності. Усі засоби виробництва мають стати на службу підприємцеві. Ніщо не може простоювати.

2. Ми повинні створити виробництва з глибокою переробкою наших природних ресурсів всередині держави. Це ключ до економіки з високою доданою вартістю.

3. Ми повинні інтегруватися у світовий розподіл праці, відкривши нові ринки, індустрії та технології.


Що ми, як Фонд держмайна України, можемо зробити для інтеграції України у світову архітектуру інвестицій?

Зараз йде зміна ставлення до державної власності. Україні потрібен єдиний центр управління державною власністю. Сьогодні державне майно розкидано по 96 органах управління. В результаті держава навіть не має адекватної оцінки реальної вартості того, що їй належить.

Найкращі державні підприємства, природні багатства і ліцензії на користування цими багатствами – це  національний скарб. На цьому ґрунті можуть і мають постати нові лідери економіки. Ми їх називаємо Національними чемпіонами.

Ці Національні чемпіони мають стати зразком корпоративного управління згідно зі світовими стандартами. Магнітом для талантів та кузнею кадрів інвестиційного та корпоративного управління. Решта державного майна має бути приватизована на аукціонах, щоб дати інструменти для діяльності малого та середнього бізнесу, що, у свою чергу, забезпечить можливості для його розвитку.

У цілому ці рішення позбавлять інвестиційний сектор зайвої бюрократії, дозволять постати ефективному управлінню та залучать справді великі капітали.


Щодо створення Суверенного фонду національного багатства України

Консолідація державних активів дозволить створити український Суверенний фонд національного багатства і співпрацювати з іншими суверенними фондами та  інвестиційними фондами.

Співпраця з суверенними фондами наших союзників – це наш шанс залучити великі інвестиції вже зараз. Наші партнери  вірять в майбутнє України і розуміють неминучість нашої перемоги та відновлення України. Відповідно – готові інвестувати в нашу державу.

Створення і розвиток такого гравця, як український Суверенний фонд, – це магніт для інвестицій.

Наразі Фонд державного майна активно консультується з міжнародними партнерами щодо створення українського Суверенного фонду.

Користуючись нагодою, хотів би запросити всіх долучитися до цієї ініціативи. Ваші ідеї цінні для мене. Буду радий поспілкуватися про це докладно.


Щодо питання приватизації

Україна зробила рестарт приватизації у 2022 році. Це важливий крок до відновлення бізнес-активності в Україні, зміцнення економічної безпеки нашої держави.

Приватизація потрібна для розвитку економіки, залучення інвестицій. Інакше державне майно і надалі втрачатиме вартість, а держава – гроші.

Перші цьогорічні аукціони продемонстрували наявність попиту на ринку, бізнес живий, і  український бізнес готовий інвестувати. Ми ставимо собі чіткий графік, прагнемо завершити приватизацію якомога швидше.

З усіма наявними об’єктами можна ознайомитися на сайті privatization.gov.ua.

Залишити відповідь