12 листопада відбудеться аукціон з приватизації столичного «Електронмашу»

12 листопада відбудеться онлайн-аукціон з приватизації ДП «Електронмаш» у м. Києві. Стартова ціна об’єкту в рамках малої приватизації встановлена на рівні балансової вартості – 66,7 млн грн, а ринкову вартість активу визначать відкриті торги. Після приватизації актив отримає ефективного приватного власника, інвестиції та нові можливості для розвитку.  

Про це заявив Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко. 

«Електронмаш» пройшов величезний шлях від розквіту до тотального занепаду. На жаль, в 90-х роках влада не зуміла здійснити приватизацію заводу, що могло б врятувати його від руйнування. Але тепер є шанс все виправити. Від аукціону ми очікуємо не лише надходження коштів до держбюджету, але й значних інвестицій у відновлення та розвиток самого підприємства», – наголосив Дмитро Сенниченко. 

«Електронмаш» розпочав роботу в 1960 році, як завод «Радіоприлад». Він виробляв електронно-обчислювальні машини.  При підприємстві створили технікум й технічне училище. В 1967 році на міжнародній технічній ярмарці в німецькому Лейпцизі представили машину широкого призначення «Дніпро», яку створив «Електронмаш». Її застосували під час спільного радянсько-американського космічного польоту «Союз Аполлон» в 1975 році. Ці прилади керували великим екраном у демонстраційному залі Центру керування польотами. Продукція «Електронмашу» стала незамінною в час проведення ХХІІ Літніх олімпійських ігор в 1980 році. Тоді на основі ЕОМ М4030-1, сконструйованої київським заводом, створили ефективну систему управління. 

Час з кінця 70-х до середини 80-х років ХХ століття став найбільшим продуктивним періодом в історії «Електронмашу». Тоді на заводі працювало більше 10 тисяч висококваліфікованих спеціалістів. 

Після катастрофи на Чорнобильській АЕС потужності «Електронмашу» кинули на виготовлення електронних плат, що дистанційно управляли технікою в процесі ліквідації наслідків аварії. Так завод допоміг захистити здоров’я та життя тисяч людей. 

В 1988 році «Електонмаш» виготовив свій  перший персональний комп’ютер – «Поиск-1». Він мав 128 кілобайт оперативної пам’яті. Пізніше завод випустив оновлені версії комп’ютера «Поиск-2» та «Поиск-3».

В кінці 80-х років багато фахових спеціалістів «Електронмашу» виїхали за кордон.  Разом з втратою кадрів завод втрачав конкурентоспроможність. 

Останній сплеск активності був пов’язаний з виробництвом контрольно-касових апаратів. Але вони мали дуже низьку якість і не могли витримувати конкуренції з іноземними аналогами. 

Коли підприємство було вже фактично зруйноване й мало понад 10 млн грн боргів, ним зацікавились нечисті на руку ділки, що хотіли забрати його задарма, їх цікавила виключно земля. В 2017 році почалася рейдерська атака із застосуванням тітушок й бронетранспортера. На щастя, завод вдалося відстояти. 

Наразі Фонд державного майна виводить завод на чесну приватизацію, яка дасть «Електронмашу» шанс на друге життя.

Залишити відповідь