Дмитро Сенниченко: приватизація АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 31 серпня стане потужним стартом великої приватизації

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко під час візиту Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля та Віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича до Іршанського гірничо-збагачувального комбінату АТ «ОГХК», заявив про безпрецедентну політичну підтримку Президента України, Уряду та Верховної Ради прозорої приватизації.

Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль зазначив про можливості для розширення співпраці зі стратегічними партнерами України, які відкриває розвиток видобувної галузі.

«Україна має значний потенціал для того, щоб стати одним із лідерів світу у сфері видобутку критичної сировини та надійним постачальником її для партнерів по НАТО. Нарощування видобутку металів майбутнього дасть змогу розвивати в Україні нові галузі переробної промисловості, залучати інвестиції та створювати нові робочі місця. Переконаний, започаткування стратегічного партнерства з ЄС в цьому напрямку допоможе реалізувати це завдання», – наголосив Денис Шмигаль.

Під час візиту до кар’єру, Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович зазначив про високий вплив надійного та стійкого постачання сировини за конкурентними цінами на цілі галузі економіки. 

«Коли ми рухаємось до кліматично нейтральних та цифрових суспільств, багато ключових секторів – таких, як відновлювані джерела енергії, електроніка, транспорт, аерокосмічна промисловість та оборонна сфера – залежать від надійного та стійкого постачання сировини за конкурентними цінами. Отже, сьогоднішній запуск стратегічного партнерства між Україною та ЄС щодо сировинних матеріалів переходить у вирішальну стадію. В Україні зберігається 20 із 30 найважливіших видів сировини, необхідних для декарбонізації економіки. Крім того, більш тісна інтеграція наших ланцюжків постачання сировини за сприяння географічного оточення – це спосіб мінімізувати несприятливі наслідки непередбачуваних зривів, продемонстрованих поточною глобальною пандемією», – заявив пан Марош Шефчович.

Під час зустрічі Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко високо оцінив підтримку реформ в Україні з боку Європейського Союзу, зокрема програми приватизації, яка виконує одразу три основні завдання – викорінення корупції, залучення інвестицій в модернізацію галузей економіки та надходження до бюджету. За його словами, приватизація АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» стане прекрасним прикладом досягнення цих цілей.

«В ході підготовки до приватизації нам вдалося зробити АТ «ОГХК» привабливим об’єктом для інвесторів з усього світу – завдяки розкриттю інформації про сировинні запаси, ліквідації корупційних схем та позбавленню олігархічних груп впливу на підприємство, його прибутки зрослі втричі зі 100 до 350 млн грн. Це призвело до зростання стартової ціни на 60 млн евро – до 140 млн евро», – заявив Дмитро Сенниченко. 

Він також акцентував увагу на тому, що в усьому світі видобуток титану – це функція приватних інвесторів, натомість функцією держави є регуляторна діяльність, встановлення правил та ліцензування діяльності надрокористувачів.

«Приватизація АТ «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» покаладає також інвестиційні зобов’язання на майбутнього власника – вкласти не менше 400 млн грн в модернізацію основних фондів компанії. Це сприятиме створенню нових робочих місць та розвитку видобувної сфери», – наголосив Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Також, приватизаційними умовами передбачено захист соціальних прав працівників компанії – новий власник не повинен допустити виникнення заборгованостей по заробітній платі та не може звільнити співробітників протягом 6 місяців після приватизації.

Довідково:

АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» є найбільшим підприємством Європи та входить до ТОП-10 у cвіті з видобутку титанових та цирконових руд.

Компанія утворилась у 2014 році шляхом об’єднання потужностей Вільногірського гірничо-металургійного комбінату у Дніпропетровській області та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату у Житомирській області.

На двох філіях АТ «ОГХК» здійснюється збагачувальне виробництво концентратів титанових руд. Продукція: концентрати рутиловий, ільменітовий, цирконовий, ставролітовий, дистен-силіманітовий. 

Дата приватизаційного аукціону – 31 серпня 2021 р. Стартова ціна – 3,7 млрд грн, крок аукціону –
50 млн грн.

Залишити відповідь