З орендарів у власники – історія розвитку фармацевтичної справи на Закарпатті завдяки приватизації об’єкту оренди

Процеси приватизації та оренди гармонійно рухаються разом та інколи є невід’ємними частинами одне одного. Адже інвестор, завдяки орендним аукціонам має змогу спочатку зайти на об’єкт як орендар, ближче ознайомитись із активом, прийняти для себе більш виважене рішення стати власником об’єкту та ініціювати процес приватизації.  

Яскравим прикладом є наша сьогоднішня історія. Про те, як приватний підприємець із Закарпаття Павло Годван започаткував фармацевтичний бізнес та після 6 років оренди приміщення став його власником, далі в інтерв’ю. 

Павло Павловичу, розкажіть, будь ласка, про свій досвід підприємницької діяльності 

Становлення мене як підприємця розпочалося 6 років тому. Так склалося, що посаду, яку я обіймав скоротили і це дало поштовх на створення власної справи. Я звернувся до Державної служби зайнятості, а одним із напрямків діяльності служби є сприяння у започаткуванні власного бізнесу незайнятим громадянам, тому я вирішив скористатися цією можливістю і розпочав розробку бізнес-плану. З часом я помітив, що у сусідньому селі була відсутня аптечна дільниця. Моя дружина – провізор, тому свою підприємницьку діяльність ми й вирішили розпочати саме зі відкриття аптеки у селі Богдан. 

Що вас зацікавило в обраному об’єкті та що стало вирішальним фактором при прийнятті рішення щодо старту власної справи саме там?

Визначившись із сферою діяльності, я розпочав шукати потрібне приміщення. Об’єкт, в якому я хотів розпочати свій бізнес, на той час якраз був вакантним для оренди. Не зважаючи на незадовільний технічний стан приміщення, воно мене зацікавило вигідним місцезнаходженнямм. Тому я і прийняв рішення щодо оренди та інвестування в цей об’єкт. Так і розпочався мій фармацевтичний бізнес на заході України в 2015 році. 

Давайте поговоримо про інвестиції. Скільки необхідно було вкласти коштів в об’єкт, щоб відкрити там аптеку?

Інвестувати в об’єкт я розпочав одразу, оскільки приміщення не мало навіть вікон і дверей, не кажучи вже про якесь технічне забезпечення. До того, як я розпочав орендувати це приміщення, воно не використовувалось більше 10 років. Для модернізації об’єкту мені знадобилося близько 100 тисяч гривень. 

У 2021 році об’єкт був виставлений на приватизаційний аукціон. Чи знали ви що будівлю готують для передачі на приватизацію?

Після 3 років оренди цього приміщення, коли бізнес став дійсно успішним, я вирішив –  хочу стати власником цього об’єкту! Будівля не використовувалась за цільовим призначенням і багато років перебувала в занедбаному стані. Тому я апелював до органів державної влади щодо включення цього об’єкту до переліку на приватизацію. На жаль, довгий час це не мало жодних результатів. Проте нещодавно все змінилося, оскільки Фонд державного майна постійно вдосконалює процеси прозорої приватизації, тому  розпочав моніторинг заяв на приватизацію об’єктів від потенційних інвесторів. І вже у 2021 році цей об’єкт виставили на приватизаційний аукціон. 

Чи була конкуренція на торгах? Яку тактику перемоги ви обрали? 

Моєму бізнесу вже 6 років. І я дійсно можу сказати що він успішний. Саме з цього об’єкту розпочалося становлення мене як підприємця і я розумів, що хочу продовжувати і далі фармацевтичний бізнес на цьому місці. За цей час наша аптека стала досить популярна, не дивлячись на конкуренцію. В цьому аукціоні брали участь 6 учасників. На жаль, в такого роду аукціонах орендар не має переважного права на приватизацію, як наприклад в аукціонах з продовження договору оренди.  Тому тактика була єдина – я попри все мав викупити власний бізнес. 

Це був ваш перший досвід участь в приватизаційному аукціоні?

Так. Проте, якщо в інвестиційному меню нашого регіону з’являться  перспективні активи для мого бізнесу, то гадаю, що не останній.

Що б ви порадили людям, які тільки планують брати участь в онлайн-аукціонах та бажають розпочати власну справу?

По-перше, раджу розпочинати з чітко продуманого бізнес-плану. Обов’язково не забудьте врахувати особливості вашого регіону. По-друге, якщо ви вже вирішили брати участь у прозорих аукціонах, необхідно відразу враховувати всі плюси та мінуси обраного об’єкту – місцезнаходження, вартість, конкуренцію, ризики та технічний стан об’єкту для майбутніх інвестицій. Не варто боятися – важливо зважено та відповідально  підійти до старту  або розширення власної справи. 

Щиро бажаємо новому власнику успішного та гармонійного розвитку для його бізнесу та запрошуємо всіх брати участь у прозорій приватизації, завдяки якій кожен українець може стати інвестором!

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь