Багатомільйонні інвестиції у виробництво замість непрацюючого автобусного парку. Як приватизація перетворює занедбаний Літинський автобусний парк на працюючий актив

Донедавна Літинський автобусний парк був комплексом занедбаних будівель загальною площею близько 3 тисяч квадратних метрів, що розташовані на земельній ділянці площею 3,0515 га та тисячними боргами на додаток. Підприємство було засноване 2008 року, проте вже у 2011 році припинило свою діяльність. Але зовсім скоро все зміниться – адже у січні 2021 актив був приватизований і новий власник вже розпочав роботу над створенням перспективного майданчику для українського бізнесу. 

Інвестиційна привабливість активу зумовлена значною площею території та вигідним розташуванням – місто Літин у 30 км від Вінниці, поруч із трасою “Вінниця – Хмельницький”.

А тепер детальніше про майбутнє автобусного парку  у розмові з представником компанії-переможця аукціону – Антоном Рубаном. 

Пане Антоне, розкажіть, будь ласка, як Ви дізналися про можливість приватизації цього активу?

Про можливість приватизації я дізнався із місцевих засобів масової інформації. Зараз точно не пригадаю з яких, проте неодноразово бачив інформаційні повідомлення. І як тільки стало питання про пошук майданчика для розвитку бізнесу – одразу згадав про можливість інвестувати в державне майно. 

Чи були труднощі з доступом до інформації або об’єкту на етапі збору інформації?

Жодних труднощів не виникало.  Я одразу знайшов контактний телефон Регіонального відділення Фонду держмайна України по Вінницькій та Хмельницькій областях. Це мій перший досвід участі у приватизаційному аукціоні, і, коли виникали питання, співробітники Фонду дуже оперативно надавали всю інформацію. Все було максимально прозоро. 

Чи плануєте Ви ще брати участь в аукціонах? 

Поки що я не готовий відповісти на це питання, оскільки ми по всій Україні шукали відповідний майданчик для розвитку майбутнього бізнесу і нарешті знайшли.  Актив, який ми в результаті придбали, відповідав усім нашим критеріям пошуку. 

Як плануєте використовувати придбаний актив? Який бізнес плануєте розвивати на цьому об’єкті? 

Це точно будуть виробничі потужності. Розкривати всі карти я поки не буду, та як тільки відбудеться офіційне відкриття – з радістю повідомлю про це. 

Чи будете інвестувати в об’єкт? Яку суму інвестицій плануєте на цьому етапі?

Безумовно. Ми плануємо масштабне будівництво і вже скоро територія Літинського автобусного парку перетвориться на потужне виробництво. Про точні суми інвестицій наразі складно говорити, проте на першому етапі ми плануємо інвестувати більше 50 мільйонів гривень, а загалом, якщо всі процеси будуть відбуватися чітко за планом, то мова може йти про інвестиції в розмірі до 400 мільйонів гривень. 

Коли плануєте запуск бізнесу?

Наше першочергове завдання – привести до ладу всю документацію та вирішити питання з оформленням землі. Далі ми будемо розробляти проєкт майбутнього виробництва, отримувати будівні умови і, тільки після цього, планувати будівництво. Плануємо запуск нашої справи на весну 2022 року. 

Скільки плануєте створити робочих місць?

Впевнений, що більше сотні.

Яка кількість учасників брала участь в аукціоні? Яку тактику обрали?

Учасників було двоє. Цей  актив – максимально відповідний для нашої майбутньої справи. Мені необхідно було придбати саме цей об’єкт – так і сталося.  

Вважаєте сплачену ціну справедливою і ринковою, а пропозицію – вигідною?  

Я дуже ретельно обирав об’єкт для приватизації. Шукали і в Житомирській, і у Вінницькій областях – передивилися безліч різних. І після довгих пошуків можу сказати, що ми придбали об’єкт за оптимальною ринковою ціною. 

Ми домовилися з Антоном Рубаном про інтерв’ю рівно за рік, після запуску виробництва на об’єкті, що стане можливим завдяки залученим у його створення багатомільйонним інвестиціям. 

Щиро бажаємо новому власнику успішного перетворення цього активу на продуктивний та запрошуємо всіх брати участь у прозорій приватизації, завдяки якій кожен українець може стати інвестором!

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь