З орендарів у власники. Як приватизація адмінбудівлі дала можливість для розширення бізнесу

Торгувати до Володимирця, що на Рівненщині, ще у середньовіччі приїздили купці з Луцька, Рафалівки, Пінська, Острога, Клевані. Свідченням широких торговельних зв’язків селища є виявлені на його території монети  XVI—XVII століть. 

А от Олександр Савсюк, підприємець з Вараша з майже чвертьстолітнім стажем, будує плани із розширення торгівлі у Володимирці відтоді, як у квітні 2020 року на приватизаційному аукціоні отримав у власність тут двоповерхову будівлю загальною площею майже 500 квадратних метрів по вул. Соборна, 2.

У розмові з новим власником про його досвід приватизації, плани щодо реновації об’єкта та про те, що вдалося зробити за рік після аукціону.

–          Пане Олександре, як Ви дізналися про можливість приватизувати державне майно?

–          Моніторив сайт Prozorro.Sale Більш досвідчені колеги мені підказали, що на сайті Prozorro.Sale продається, в тому числі, і нерухоме майно. Я почав слідкувати за ним. І таким чином побачив повідомлення про оголошення аукціонів з приватизації державного майна.

–          Ви купували адмінбудівлю у Володимирці як фізична особа. Займаєтеся бізнесом чи ще тільки плануєте започаткувати власну справу?

–          Так, я –  приватний підприємець. Займаюся продажем непродуктових товарів у Вараші.

–          Тобто, зараз у Вас бізнес у Вараші?

–           Так.

–          А чому саме Володимирець?

–          Бо у Вараші, наскільки мені відомо, вже відсутня вакантна для продажу нерухомість.

–          Тобто, на час приватизації цієї будівлі Ви були в пошуках схожого приміщення? Якщо так, то з якою метою?

–          Так. Треба розширюватися, хотілося щось своє мати. Бо у Вараші я орендую приміщення 170 квадратних метрів для потреб свого бізнесу.

–  Плануєте розширюватися у тому самому напрямку, чи диверсифікуватимете бізнес?

–        У планах –  як нарощувати обсяги продажів, так і розширювати номенклатурний ряд.

–          Але у будь-якому випадку це буде роздрібна торгівля?

–          Так.

–          Для Вас, як для новачка процесу приватизації, були якісь труднощі у процесі підготовки до приватизаційного аукціону чи вже в ході самого аукціону?

–          Труднощів не було, бо, знайшовши будівлю, яка мене влаштовувала, вирішив не ризикувати.  Я заручився допомогою більш компетентного у цих справах колеги.

–        І як оцінюєте наявність необхідної інформації про об’єкт, сам аукціон?

–          Усе прозоро та забезпечено рівні можливості для всіх учасників торгів. Не проблема навіть новачку виграти аукціон, якщо мати трохи везіння.

–          Скільки, на Вашу думку, потрібно вкласти коштів у цю будівлю, щоб реалізувати задумане?

–          Таки багатенько. Якщо вкладу в неї вдвічі більше ніж заплатив на аукціоні, тоді отримаю бажаний результат. Хоча я вже й так в неї чимало вклав: і в зовнішні роботи, і у внутрішні. Вікна, двері поміняв, утеплив повністю фасад, встановив індивідуальне опалення, залив стяжку під підлогу.

–          Уся будівля – площею майже 500 квадратних метрів. Під що плануєте її використовувати?

–          Усе хочу віддати під торгові площі.

–          Для себе чи в оренду здавати плануєте?

–          Для себе поки що, а там буде видно.

–          За скільки часу, на Вашу думку, зможете завершити ці роботи?

–          Я намагаюся, щоб до кінця квітня завершити перший поверх. Хочеться вже почати працювати, заробляти кошти, в тому числі, і на подальшу реновацію об’єкта.  А щодо другого поверху, то це – питання не так часу, як грошей. Якби були нормальні обороти (у зв’язку із карантинними обмеженнями, звісно, оффлайн бізнеси втрачають прибутковість), то можна було б завершити усе й за 8-10 місяців.  Адже, щоб об’єкт повноцінно запустити, треба не один мільйон. А  так – хіба що кредит брати.

За рік новий власник вже поміняв вікна та двері, утеплив повністю фасад, встановив індивідуальне опалення, залив стяжку під підлогу

–          А скільки робочих місць з’явиться за рахунок того, що Ви запустите цей об’єкт?

–          Якщо все запустити, враховуючи із цією земельною ділянкою, яку я отримав можливість приватизувати як власник будівлі, приблизно 15 осіб – це багато за мірками нашого населеного пункту (за даними 2019 року, у Володимирці проживає 9 300 осіб – прим. автора).

–          А зараз, після запуску першого поверху, скільки працівників отримають роботу?

–          Та це вже зорієнтуємося після запуску: по людях, по продажах. Поки потроху розпочинатимемо. Будемо поступово  нарощувати товарний ряд і, відповідно, і кількість продавців.

–          А мінімальна кількість, з якої стартуєте, яка?

–          Три продавці, а решта все поки ще в процесі. Там ще вистачить роботи надовго.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь