Бізнес у спадок. Для чого підприємиця з Рівненщини придбала занедбаний недобуд

Попри місію Фонду державного майна України сприяти зміцненню економіки України через розширення можливостей задля залучення інвестицій, у нього є ще одна, про яку мало говорять, але це жодним чином не применшує її значення.  

Ми розчищаємо Україну від рештків незавершеного будівництва, яке було розпочате в 70-х, 80-х, 90-х та, зрештою, й у 2000-х роках у межах фінансування державним бюджетом тих чи інших міністерств чи відомств, і так і не було завершене. Ці об’єкти, як правило, стоять роками, десятиліттями без охорони, без консервації і, унаслідок дій зовнішніх факторів та навмисного чи не навмисного руйнування людьми, перетворюються, як мінімум, на депресивні острівці занедбаності, а подекуди — і на загрозу здоров’ю, а то й життю людей.

Унаслідок дій зовнішніх факторів та навмисного чи не навмисного руйнування людьми, ці об’єкти перетворюються, як мінімум, на депресивні острівці занедбаності, а подекуди — і на загрозу здоров’ю, а то й життю людей

Але ж, по-перше, держава повинна бути ефективною, створюючи умови для оптимального використання ресурсів, а, по-друге, відповідальною.

Готуючи такі об’єкти до приватизаційних аукціонів, знаходячи для них нових відповідальних власників, які після приватизації вдихають у них нове життя, запускаючи тут нові бізнеси, створюючи додаткові робочі місяця, виробляючи суспільно корисний продукт та сплачуючи податки, Фонд держмайна допомагає державі виконувати її місію.

Так, наприкінці липня 2020 року відбувся прозорий аукціон із приватизації однієї з таких недобудов у Володимирці на Рівненщині. Нового власника на цей раз знайшла лабораторія ветеринарної медицини загальною площею понад 500 кв.м за адресою: вул. Грушевського, 2 л. Про плани щодо придбаного активу — у розмові з новою власницею, Ковенько Тетяною, місцевою підприємицею.

Пані Тетяно, недобуд у Володимирці Ви придбали, як приватна особа. Чи Ви займаєтеся бізнесом?

— Так, підприємницькою діяльністю займаюся вже багато років.

Якою саме?

Я є власницею низки магазинів у довколишніх селах.

Як Ви дізналися, що є така можливість приватизувати державне майно?

— У мене є підписка на відповідну розсилку. Тож регулярно приходить інформація про актуальні пропозиції на Рівненщині.

А як дізналися, що можна таку підписку зробити?

Зараз уже й не пригадую, де залишила свій контакт, але одного разу прийшло повідомлення про те, що є така можливість. Мене це зацікавило. Оформила підписку. І тепер регулярно отримую розсилку. Уже більш ніж рік.

Як усе відбувалося: Ви побачили це приміщення і вирішили купувати чи спершу купили, а вже потім почали думати, що з ним робити?

Ми вже попередньо цікавилися можливостями придбання схожого приміщення, і тут така можливість випала. Тому, не задумуючись, зареєструвалася для участі в аукціоні.

А чому саме Володимирець? Ви звідти?

Уже так. Побудувалися там, і вже другий рік, як проживаємо в цьому населеному пункті.

З якою метою придбали цю будівлю?

Чесно кажучи, крім задумів більше нічого немає. Ту будівлю ще треба добудувати, довести до ладу. Напевно знаємо одне: її призначення стати стартом для дітей. Бо нам із чоловіком уже, у принципі, вистачає того, що є, але діти підростають. Тож будемо більше підлаштовуватися під них.

У вас — низка магазинів. Тож, можливо, і тут облаштуєте один із них?

— У перспективі не виключено.

Це недобуд. Не було побоювань, що після придбання опинитеся перед лицем неприємних «сюрпризів»?

Ні, бо знаю, що замовлялася іншими людьми експертна оцінка цієї будівлі і вона, у принципі, оптимістична. Та й мій чоловік оцінив її своїм «експертним оком». Оглядом залишився задоволеним і вирішив, що можемо брати.

Ціну, за якою придбали будівлю, вважаєте ринковою, справедливою?

Так, на сьогодні так.

Як Ви оцінюєте необхідну інвестицію в цю будівлю, щоби її можна було використовувати за призначенням?

— У неї потрібно вкласти ще два рази по стільки, як уже заплачено на аукціоні. Це точно.

На коли плануєте початок відновлювальних робіт?

Одразу, як тільки трохи потеплішає. Цього літа в будь-якому випадку розпочнемо, щоби припинити її руйнування за рахунок атмосферних впливів. З цим зволікати не варто. Ми вже, правда, намагалися щось трохи підправити й  минулого року, одразу після набуття права власності на цей об’єкт. Там досить сильно протікала покрівля. Трохи її ремонтували. Потрібно завершити розпочате. А ще з першочергового — вікна треба встановлювати, бо їх там немає. 

Скільки часу потрібно, щоби відновити цей об’єкт?

— Все впирається в кошти. Якщо було б неперервне фінансування, то по часу його можна було б і за рік зробити.

А у вашому варіанті, як швидко можна буде реалізувати задумане?

Зараз важко робити такі прогнози. Насамперед об’єкт законсервуємо, обмежимо туди доступ сторонніх осіб, а там уже час покаже. Бо зараз, чесно кажучи, для малого та середнього оффлайн бізнесу не найбільш сприятливий час.

Тобто, у вашому випадку ця приватизація — це свого роду інвестиція в майбутнє вашої родини?

Так, фактично це так.

Скільки може з’явитися робочих місць у зв’язку із запуском цього об’єкта?

Якщо нічого в державній машині «не зламається», то там можна буде створити щонайменше 20 нових робочих місць. А для такого невеликого населеного пункту як Володимирець, це досить багато.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь