Приватизація у дії. Новий власник Овечацького МПД завершує ремонт обладнання і планує влітку випустити перший декалітр спирту

Прозорий аукціон із приватизації окремого майна Овечацького місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП “Укрспирт” відбувся 22 жовтня 2020 року і став третім у приватизаційній кампанії активів вітчизняної спиртової галузі в рамках її демонополізації.

Очевидно, досвід попередніх двох аукціонів переконав потенційних інвесторів, що усе відбувається прозоро і зручно, позаяк поборотися за Овечацьке МПД виявили бажання аж п’ять учасників. У результаті  торгів, ціна, за якою актив було продано, перевищила стартову у більш, ніж у 2.5 рази.

Про те, як відбувається відновлення приватизованого активу та коли можна очікувати на перший декалітр спирту, виготовленого на підприємстві, яке тепер вже має нового власника, у розмові з начальником юридичного відділу ТзОВ «Укрхімресурс» Оленою Цимбал.

–          Пані Олено, який основний вид діяльності ТзОВ «Укрхімресурс»?

–          Виробництво спирту етилового.

–          Як ви дізналися про можливість приватизувати актив ДП “Укрспирт”?

–          Ми мали наміри займатися цим видом діяльності. Тому моніторили сайт Prozorro.Продажі, щоб знайти відповідні об’єкти.

–          А звідкіля дізналися про демонополізацію спиртової галузі та про те, що такі активи виставлятимуться на приватизацію?

–          Зі ЗМІ.

–          Оцініть, будь ласка, як було організовано Фондом державного майна України доступ до інформації щодо цього об’єкту та до самого  активу задля ознайомлення з ним потенційних покупців.

–          Інформація була вичерпною і можливість ознайомитися з активом була.

–          Чому ви обрали саме Овечацьке МПД, адже навіть на Вінничині виставлено на продаж декілька МПД, не кажучи вже про інші області?

–          Цей завод  діючий, на ньому збережене обладнання. Не маловажливо й те, що він розташований практично поруч із нашим офісом. Тобто, загалом, керівництво влаштовували умови і стан активу.

–          Тож, ви не розглядали інших варіантів, а одразу зупинилися на цьому?

–          Розглядали. Але аукціон є аукціон: десь не встигли, десь передумали.

–          У цьому аукціоні в результаті конкурентної боротьби остаточна вартість об’єкта зросла більше, ніж у два з половиною рази. Чи вважаєте ціну, яку довелося сплатити за актив, справедливою, ринковою?

–          На нашу думку, вона трохи завищена.

–          Але в цілому ви задоволені придбанням?

–          В цілому так.

–          Як ви оцінюєте стан активу? І скільки, на вашу думку, в нього доведеться інвестувати?

–          Якщо говорити про технічний стан активу, то за п’ятибальною системою його можна оцінити на трійку. А вкласти в нього потрібно, як мінімум, ще стільки ж, як вже сплачено після аукціону.

Овечацький спиртзавод фактично не працював з 2017 року. А ще довше  в нього не вкладалися кошти і не проводилася модернізація. Для того, щоб забезпечити тут виробництво якісного продукту, потрібно вкласти, як мінімум, ще стільки ж, як вже сплачено новим власником  після аукціону.

–          Які плани маєте щодо нового активу?

–          Хотілося б зосередитися, в першу чергу, на виробництві спирту етилового, який використовується для виробництва алкогольних напоїв, а не спирту промислового призначення. Але це вже як вийде. Плануємо навесні запускатися, бо вже наближаємося до фіналу у наших ремонтних роботах. У планах – дуже швидко їх завершити та запустити виробництво. Хоча точної дати не знаємо. Час покаже.

–          А що саме зараз ремонтуєте?

–          Елеватори. А ще довелося відремонтувати всю допоміжну техніку, ємності, резервуари для зберігання сировини. Та, зрештою, багато чого. Майже по кожній позиції  довелося вкладати кошти, бо у нього давно вже нічого не вкладали.

–          Ви бачите себе тільки гравцем на внутрішньому ринку, чи розглядаєте і можливість роботи на експорт?

–          Маємо в планах працювати як на внутрішній ринок, так і на експорт. Спершу, звісно, ми будемо вивчати ринок. Попервах намагатимемося реалізувати свою продукцію в Україні. А потім вже, якщо все буде добре, будемо продавати і на експорт.

–          Можливо, вже оцінювали ємність вітчизняного ринку?

–          Так, ми наймали експертів для оцінки як внутрішнього, так і експортного ринків. Маємо сподівання, що ці оцінки будуть підтверджені  часом.

–          Як ви оцінюєте вплив придбання цього активу на показники діяльності ТзОВ «Укрхімресурс»?

–          Тільки час покаже. Адже на успіх чи не успіх діяльності підприємства впливає ціла низка факторів, у тому числі, і таких, які важко прорахувати, навіть досвідченим експертам.

–          А які ваші плани щодо власного виробництва?

–          Ми зараз досліджуємо ситуацію на предмет можливого одночасного виробництва як етилового, так і метилового спирту. Колізії в законі немає. Наче б-то прямої заборони немає. Але ми ще в процесі вивчення. Нам зараз потрібно досконало вивчити «кожну букву закону», щоб все зробити правильно і потужно стартувати. І якщо переконаємося, що це можливо, виготовлятимемо ці два види спирту одночасно. Але поки в планах – тільки етиловий, а там вже як вийде. Хоча, можливо, і не будемо переходити на технічний.

–          То навесні можна очікувати виробництво першого декалітра спирту?

–          Ні,  на весну ми тільки запустимо виробництво. Випуск – це ж тривала процедура. Спершу треба купити сировину (до прикладу, кукурудзу, пшеницю, тощо), помістити її у сховище і  вичекати, допоки за певної температури вона набере кондиції, необхідної для того, щоб запустити виробництво. На це потрібен час.

–          А коли можна чекати першої продукції?

–          Думаю, що влітку. Якщо ми навесні запустимося, то сподіваємося, влітку вже випустимо першу партію.

–          А що тоді означає запустити виробництво? Бо ж кажете, що запуск завода плануєте на весну.

–          Запустити виробництво  означає запустити все наше обладнання в роботу. От, скажімо, у нас є елеватор для зберігання зерна. Ми зараз його ремонтуємо. Закупимо зерно (наприклад, кукурудзу) і помістимо його в елеватор. Потрібно витримати певну температуру зберігання, щоб привести його до певного технологічного стану, щоб запустити процес. Температура  витримується доки сировина “дозріває”. Таким чином ми тестуємо обладнання, «проганяємо» технологічний процес. Потім робимо пробну партію. Але вона не для випуску на ринок. Ми, говорячи простою мовою, дивимося, що у нас вийшло. Запрошуємо експертів, віддаємо зразки для аналізу незалежною лабораторією, робимо заміри, аналізи. Після цього отримуємо комплексний звіт: якісна ця продукція чи ні за цілою низкою параметрів, таких як градуси, чистота води, тощо. Оце все разом називається запуском виробництва. А вже після отримання всіх позитивних відгуків ми можемо випускати продукцію.

–          А як щодо персоналу? Чи готовий персонал, який ви «отримали в спадок» працювати в нових умовах?

–          Готовий. Вони усі, можна сказати, «сидять у нас на голові», чекають повної завантаженості.

–          А як оцінюєте рівень їх професійної підготовки?

–          Поки справляються із тими задачами, які перед  ними ставить керівництво.

–          У подальшому плануєте збільшувати штат, робити додатковий набір чи, можливо, проводити навчання персоналу?

–          Обов’язково увесь персонал, задіяний у виробництві, проходитеме навчання. Щодо донабору, то будемо добирати, як буде потреба. Але поки немає такого обсягу, щоб це робити.

До слова, наприкінці листопада 2020 року, в інтерв’ю інтернет ресурсу Вінниця сьогодні, голова Калинівського ОТГ Василь Поліщук зазначив: “… Люди налаштовані працювати, зраділи, що завод має поновити роботу”.

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України – як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, в якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.

Залишити відповідь